Week van uitersten in de bergsport

Gisteren, om 10.21 uur, voltooide berggids Roeland van Oss zijn project Climbing4Climate met het beklimmen van alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 zomer. Zo klimaatneutraal mogelijk, dus zonder gebruik van gemotoriseerd vervoer en liften. Een zeer uitzonderlijke prestatie. Maar dat de bergsport uit hoogte- en dieptepunten bestaat bleek eerder deze week.

Climbing4Climate
Na een maandenlange planning was het eindelijk zover. Op 26 mei stapte Roeland in de trein op weg naar Morteratsch. Van daaruit was de Piz Bernina zijn allereerste top die hij beklom. Het begin van een opmerkelijke prestatie, omdat hij tijdens zijn tochten geen gebruik maakte van gemotoriseerd vervoer, treintjes of liften. Alles deed hij per fiets en te voet. Dit om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Voor zover bekend gingen slechts twee Italianen en de Zwitser Ueli Steck hem daarin voor. Gisteren, na 79 dagen klimmen, afdalen, fietsen, rusten en plannen is er met het bereiken van de laatste 2 bergen, de Dôme de Neige des Écrins en de Barre des Écrins, een einde gekomen aan zijn avontuur.

Klimaatprobleem
Dat het klimaatprobleem ook in de bergen duidelijk zichtbaar is werd tijdens zijn tochten pijnlijk duidelijk. Het was warmer dan ooit, waardoor routes als te gevaarlijk werden beschouwd en afgesloten werden, zoals de normaalroute op de Mont Blanc. Er werden recordhoogtes van het vriesniveau verbroken en een gletsjerbreuk in de Dolomieten eiste meerdere levens.

Nederlandse alpinist overlijdt
Dat de Nederlandse bergsportwereld een week van uitersten beleefde bleek ook uit het bericht van afgelopen dinsdag. Toen overleed Roland Bekendam tijdens de beklimming van de Täschhorn in Zwitserland. Maastrichter Bekendam (64) was een zeer ervaren, toonaangevende alpinist en rotsklimmer in de Nederlandse klimwereld. Binnen de NKBV, de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging, was hij vele jaren betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van expedities en alpiene klimprojecten.

Gouden bergen
Eerder deze maand al slaagden berggids Boris Textor en Niek de Jonge erin de 82 toppen in één seizoen te beklimmen. Daarmee werden zij de eerste twee Nederlanders die dat presteerden. Zij hadden 68 dagen nodig voor hun project Gouden Bergen.

Ingestuurd door: NKBV