Van der Steen klimt wereldrecord aan vooravond EK IJsklimmen

Nederlands IJsklimteam atleet Marianne van der Steen heeft aan de vooravond van het Europees kampioenschap IJsklimmen komend weekend in Italië een wereldrecord gevestigd. Ze klom de moeilijkste drytoolroute (een ijsklimroute zonder ijs) ooit door een vrouw.

Op 30 en 31 januari is de Eisturm in het Italiaanse Rabenstein de arena waar ruim honderd ijsklimmers uit heel Europa met elkaar de strijd aangaan om de Europese titels Lead en Speed. Nederland wordt vertegenwoordigd door drie ijsklimmers. Marianne van der Steen, Dennis van Hoek en Ferdinand Schulte gaan namens de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) de strijd aan met ijsklimmers van over de hele wereld.

Kamasutra

Tussen de ijsklimworldcup in het Zwitserse Saas Fee vorige week en het EK klom Van der Steen tijdens een trainingssessie deze week de drytoolroute Kamasutra (D13+) in Bus del Quai, Iseo, Italië. Ze is daarmee de eerste vrouw ter wereld die een drytoolroute van deze moeilijkheidsgraad weet te flashen (in één keer klimmen).

Atleten

De 31-jarige Van der Steen uit Heerjansdam klimt op het EK op zaterdag 30 januari in de dames kwalificatieronde die om 09.15 uur van start gaat. Lead is de discipline van het ijsklimmen die draait om het zo hoog mogelijk klimmen in een zeer moeilijke ijsklimroute, waarbij lenigheid, kracht en inzicht van een deelnemer belangrijk zijn. Dennis van Hoek (28), ook uit Heerjansdam, klimt op de zelfde tijd zijn kwalificatie bij de heren. Ferdinand Schulte (38) uit Amersfoort start eveneens 9:15 uur.

Finaleplaatsen

De ijsklimmers gaan voor een plaats in de halve finale. Voor Marianne van der Steen is een finaleplaats zeker haalbaar in de discipline Lead. Dennis van Hoek is gespecialiseerd in Speed, maar klom bij de World Cup in Saas Fee (SUI) vorige week zijn beste leadwedstrijd ooit met een 9e plek in een deelnemersveld van 61 ijsklimmers. Dennis boekte in 2013 in Saas Fee een historische Speed overwinning. Deze spectaculaire ijsklimdiscipline wordt zolang de sport bestaat door Rusland gedomineerd. De Speedkwalificaties en –finales zijn voor dames en heren op zaterdag vanaf 16:30 uur. Ferdinand is oud-Nederlands kampioen Boulderen (sportklimmen) en nam in 2006 en 2011 deel aan World Cups Ice Climbing. Dit jaar sluit hij bij het Nederlands Team aan voor het EK.

Ingestuurd door: NKBV

Uitgelichte reis