Spectaculair klimrecord in Yosemite

Het Yosemite National Park in Amerika is met zijn steile rotswanden een plek vol uitdagingen voor ervaren klimmers. Op 6 juni werd er door twee Amerikanen een nieuw record gevestigd op de beklimming El Capitan, een route die als zeer moeilijk bekend staat.

900 meter bijna loodrecht omhoog
Tommy Caldwell en Alex Honnold bedwongen de ‘El Capitan’, een rots van 900 meter hoogte waarvan de wanden bijna loodrecht staan. Ze deden dit in 1 uur en 58 minuten. Daarmee is het de eerste keer dat iemand dat binnen twee uur lukt, een absoluut record dus. Zo’n zestig jaar geleden werd hij voor het eerst beklommen, toen nog in twaalf dagen. Het record was de afgelopen maanden al een paar keer eerder verbroken, met het resultaat van 6 juni als absoluut hoogtepunt.

Beruchte rots
Een aantal dagen voor het nieuwe record, werd op een tragische manier nog eens duidelijk waarom deze rots zo berucht is. Twee klimmers vielen en kwamen om het leven, niet het eerste dodelijke ongeval in het Yosemite National Park dit jaar overigens.

Klimtechnische buitencategorie
Robin Baks, directeur van de NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, noemt de beklimming van ‘El Capitan’ extreem moeilijk. Volgens hem is deze in klimtechnisch opzicht een stuk zwaarder dan het beklimmen van bijvoorbeeld de Mount Everest. Caldwell en Honnold horen niet voor niets bij de wereldtop in de klimmerswereld. Door eerdere spectaculaire beklimmingen hadden ze ook al respect afgedwongen. Niettemin is Baks opnieuw erg onder de indruk van hun prestatie, vooral omdat ze met de ‘Nose’ een extra moeilijke route namen. Dit vraagt volgens hem niet alleen veel techniek maar ook een enorm uithoudingsvermogen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Bron: NOS