Spectaculair begin Dutch Mountain Film Festival

Highliners uit heel Europa geven tijdens de openingsdag van het zevende Dutch Mountain Film Festival (DMFF) op 10 februari in Kerkrade een spectaculaire demonstratie.

De gezekerde koorddansers gaan die dag vanaf 17.00 uur balancerend over touwen op 30 meter hoogte tussen de torenflats aan de Jonkerbergstraat en de Ursulastraat in Kerkrade lopen. In de aanloop en de voorbereiding van de demonstratie verblijven de highliners de hele week op eenzame hoogte; ze slapen op de daken van de flats. Scouting St. Willibrod zorgt voor warme drank en iets te eten. Het gaat om het eerste Nederlandse Highline festival, onder de naam: The Safety Meeting. Highlining is een sport die normaal gesproken wordt beoefend in het hooggebergte, maar speciaal voor het Filmfestival komen de highliners naar Kerkrade. Tijdens het filmfestival is er voor mensen die belangstelling hebben voor Highlining en slacklining de film ‘Line Revolution’.

Op dezelfde dag wordt aan een van de zijgevels van de torenflats, waar de hoogste klimmuur van Nederland is gecreëerd, een demonstratie sportklimmen in Alpine stijl gehouden. Hierbij gaat een klimmer voor om het touw te zekeren, andere klimmers komen na. Het gaat om een methode die in veel sportklimgebieden wordt gebruikt, vooral op de hoogste bergen van de wereld. De klimmuur in Kerkrade wordt in maart definitief opgeleverd, wanneer een kunstenaar een muurschildering op heeft aangebracht. De demonstratie op de klimmuur is tevens de officiële aftrap voor Super Local, een duurzaam bouwproject van de gemeente Kerkrade, woningcorporatie Heem Wonen en IBA Parkstad.

DMFF Filmprogramma vol primeurs

Meer dan 40 adembenemende, humoristische en indrukwekkende films vormen het DMFF Filmprogramma. Daarin zitten 18 Nederlandse premières en één wereldpremière: ‘Het Bergdorpje’. Deze documentaire van de Limburgse filmmaker Roel Willems laat zien hoe de inwoners van het enige bergdorpje in Nederland worstelen met leefbaarheid en het behouden van tradities. Een andere primeur is een aparte filmzaal voor DMFF Extreme: films over de uitersten van de bergsport. Daarnaast brengt het DMFF Nepal onder de aandacht. In samenwerking met het Kathmandu International Mountain Film Festival (KIMFF) zijn enkele films met een Nepalees thema te zien, naast vier recente prijswinnaars van het KIMFF. Zoals ‘Lama La’ een roadmovie over een boeddhistische monnik die tijdens de burgeroorlog een maoïstische guerrillastrijder op zijn pad vindt. Authentieke bergcultuur, spectaculaire beklimmingen, alarmerende natuurverschijnselen en inspirerende avonturiers: dat is het DMFF.

Het motto van deze editie van het DMFF is geïnspireerd op Alexander von Humboldt. ‘Waar we niet van houden, zullen we nooit beschermen’. En juist nu hebben we een generatie nodig die weer bewondering heeft voor de natuur. Daarmee is het werk van de 19de-eeuwse wetenschapper en bergbeklimmer opnieuw van groot belang gezien onze omgang met de aarde in een tijd van klimaatveranderingen. Het gaat daarbij niet alleen over het landschap, maar ook over de unieke cultuur van de bewoners van de meest afgelegen en hoge plekken op aarde.

Het hele programma van het DMFF 2017 is te vinden op www.dmff.eu.

Uitgelichte reis