Selectie Nederlands Team Sportklimmen bekend

Vier kersverse jeugdklimmers zijn eind 2015 toegetreden tot de selectie van het Nederlands Team Sportklimmen 2016. Met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio in zicht, en een steeds sterker wordend internationaal klimmersveld, kiest de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ervoor fors te investeren in de jeugd.

De selectie, die inmiddels twintig Nederlandse klimmers telt, werd eind vorig jaar versterkt met Jens de Louw (13 jaar, Utrecht), Carlijn Hukkelhoven (16 jaar, Maastricht), Tiba Vroom (16 jaar, Leiden) en Isabelle van der Heijden (13 jaar, Purmerend). Daarnaast is afscheid genomen van Maarten Nieuwenhuijsen, Eva Vink, Daan Groskamp en Teun Keusters, die zich komend jaar onder andere meer gaan focussen op hun studie. De vijftien jeugdklimmers en vijf senioren van de huidige selectie worden gedurende het wedstrijdseizoen, dat in april van start gaat, uitgezonden naar verschillende internationale World Cup wedstrijden in de disciplines boulder en lead.

Catalonië

Begin februari vertrekt de voltallige selectie naar Catalonië voor een trainingsstage. In de rotsen van het Spaanse klimparadijs, waar klimmers van over de hele wereld naartoe komen, bereidt het team zich voor op het komende wedstrijdseizoen. Gedurende het jaar volgt het team een intensief trainingsprogramma van avondtrainingen bij de topsport partners van de NKBV. In de klim- en boulderhallen van Mountain Network Amsterdam, Neoliet Tilburg, Sterk Utrecht, Delfts Bleau en Monk Eindhoven werken de klimmers bijna dagelijks aan hun kracht, conditie en klimvaardigheden.

Olympische droom

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar, maakt het IOC in augustus officieel bekend of ze de aanbeveling van het Organiserend Comité van Tokio 2020 overneemt om Sportklimmen toe te laten treden tot de Olympische Spelen in Tokio. Jong Oranje-coach Aukje van Weert ziet de jeugdtalenten al schitteren in Japan. “Klimmers zijn op hun sterkst als ze tussen de 16 en 25 jaar oud zijn. We hebben een aantal zeer getalenteerde klimmers in het Nederlands Team zitten, wie weet zien we ze terug in Tokio in 2020!”

Ingestuurd door: NKBV