Razendsnel naar de top van Mount Everest

Een klimexpeditie naar de top van Mount Everest is een unieke uitdaging om op een gewaagde manier je grenzen op te zoeken. Het aantal mensen dat zich eraan waagt, is zo groot, dat er afgelopen jaar in de maanden april en mei zelfs sprake is van files op de paden naar boven.

Nieuw record
Vier sherpa’s uit Nepal, normaal gidsen en dragers voor andere klimmers, willen in de winter in vijf dagen tijd van het basiskamp naar de top op 8850 meter klimmen. Dat zou een nieuwe record betekenen, omdat de laatste teams die dit probeerden er twee maanden over hebben gedaan. De ervaren sherpa’s achten hun kans van slagen groot, dankzij hun goede voorbereiding en veel training op grote hoogte.

Zware omstandigheden
Ongeveer 6000 mensen hebben geprobeerd de expeditie in de winter te volbrengen, helaas hebben ruim 300 klimmers dit niet overleefd. Mede door de harde wind, gladde paden en extreme kou en sneeuwval haalden in de winter slechts een paar klimmers de top. Dit gebeurde voor het laatst in 1993.

Update: Sneeuwval eindigt Sherpa’s record poging
Op maandag verlieten de vier doorgewinterde Sherpa’s om de wintertop van de Mount Everest te beklimmen. Helaas dwong hevige sneeuwval het team om om te draaien. De vier klimmers haalden het tot kamp III.

Bron: Trouw & GearJunkie

Uitgelichte reis