President Macron op de Mont Blanc

De Franse president heeft een bezoek gebracht aan het Mont Blanc-gebergte, waar hij ging wandelen op de gletsjer La Mer de Glace. Bergsport als nieuwe hobby van Macron? Eerder een ultieme poging om zijn vel te redden.

Smeltende gletsjer
De grootste gletsjer van Frankrijk smelt aan een enorm tempo. Dit proces is duidelijk te zien op (lucht)foto’s van Schotse onderzoekers en Franse beroepsfotografen en werd ook bevestigd door wetenschappelijke metingen. Je hoeft zelfs geen specialist te zijn. De klimaatverandering is met het blote oog detecteerbaar. Wetenschappers voorspellen binnen 30 jaar een verlies van 80% aan oppervlakte.

Redding nabij?
Macron gaat de Mont Blanc uitroepen tot beschermd natuurgebied, waardoor toeristenstromen ingedijkt kunnen worden. Zo hoopt hij de gletsjer te redden. Zijn uitspraak volgt op zijn aangekondigde goede voornemens om vaart te zetten achter zijn ecologisch beleid. Critici zijn niet onder de indruk en noemen het kleine stapjes. Om het klimaat te redden zijn volgens hen meer structurele maatregelen nodig. Macron wil alsnog zijn reputatie herstellen door zijn bezoek en een reeks maatregelen. Het is hem naar eigen zeggen menens om het klimaat te redden, maar toch vooral om kiezers bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen hiervan te overtuigen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Bron: VRT

Uitgelichte reis