Overbelaste refuge op de Mont Blanc zorgt voor beperking aantal klimmers

Sinds afgelopen zaterdag is er door de autoriteiten van de Franse Alpen een limiet gesteld aan het aantal personen dat de Mont Blanc mag beklimmen. Deze beperking is ingesteld vanwege de drukte op de Goûter-route, het populairste traject naar de top én de overnachtingsplaats Refuge du Goûter.

Hoogstens 120 klimmers kunnen overnachten in het, op een bergkam gelegen, futuristische gebouw. De gezagsdragers in de Haute-Savoie melden dat het maximaal toegestane aantal personen regelmatig wordt overschreden, wat een gevaar voor de veiligheid oplevert. Daarom mogen er acht dagen lang uitsluitend klimmers naar boven die al een plaats in de refuge hebben gereserveerd. Deze beperking geldt niet voor de overige, minder gebruikte routes.

Met een hoogte van ruim 4800 meter is de Mont Blanc de hoogste berg van West-Europa. Hij is gelegen op de grens van Italië en Frankrijk en staat bekend als een gevaarlijke berg. In 2017 vonden 16 klimmers de dood op de Mont Blanc en in 2016 kwamen er 9 klimmers op de berg om het leven. De ongelukken werden vaak veroorzaakt door een gebrek aan ervaring. Om het aantal ongevallen terug te dringen, is er een lijst opgemaakt van de materialen die iedere klimmer verplicht mee moet nemen.

Bron: NOS