Oostenrijkse Alpenvereniging dringt aan op herstel van historische Krimmler Tauernweg

De Oostenrijkse Alpenvereniging betreurt de recente vernietiging van de Krimmler Tauernweg in het Nationaal Park Hohe Tauern en steunt de oproep van het Bundesdenkmalamt (BDA) en de Salzburgse Landesumweltanwaltschaft (LUA) voor herstel ervan. De historische wandelroute werd in de zomer van 2023 op de eerste 200 meter vanaf de Windbachalm omgebouwd tot een weg. De redenen hiervoor zijn onbekend.

De Krimmler Tauernweg dateert uit de pre-Romeinse tijd en diende sinds de middeleeuwen als belangrijke handelsroute tussen het Krimmler Achental op Salzburger grondgebied en het Zuid-Tiroolse Ahrntal. De ongeveer één meter brede weg is geplaveid met kleine stenen of grote platen en wordt begrensd door grote randstenen van zwerfstenen. Een authentiek bewaard deel van de Krimmler Tauernweg aan de Salzburgse zijde staat sinds maart 2022 onder monumentenzorg. De huidige situatie vereist dringende maatregelen om de schoonheid en uniciteit van dit historisch erfgoed in de Hoge Tauern te behouden.

Het BDA en de LUA hebben onafhankelijk al gewezen op de noodzaak om het in 2020 vernietigde eerste deel van de Krimmler Tauernweg te herstellen. Deze oproep werd ondersteund door een expertise van een natuurkundig ambtelijk deskundige. Deze deskundige stelde vast dat de tot nu toe genomen maatregelen geen onderhoud of restauratie vertegenwoordigen, maar eerder verder gaan dan wat aanvaardbaar is qua ingrepen in de natuur, wat zelfs aanzienlijke negatieve impact en schade heeft veroorzaakt. Ook waren er ongeoorloofde bouwwerkzaamheden in de directe omgeving van de weg.

De Oostenrijkse Alpenvereniging benadrukt de urgentie van actie om dit erfgoed te behouden en herstellen. Ze roepen de verantwoordelijke autoriteiten, belangengroepen en het brede publiek op om samen te werken aan het behoud en herstel van de Krimmler Tauernweg. Binnen het hooggebergte zijn goed bewaarde geplaveide handelsroutes zoals deze zeldzaam.

Kijk voor meer informatie: Alpenverein

Bron: Österreichischer Alpenverein