Oostenrijkse Alpenverein waarschuwt voor winterse omstandigheden in bergen

Met een onverwachte koudegolf in de bergen die de winter heeft aangekondigd, staan bergbeklimmers voor uitdagende omstandigheden boven de 1.500 meter. De Oostenrijkse Alpenverein heeft een reeks veiligheidstips uitgebracht na de eerste winterse omstandigheden van het seizoen.

Sneeuwval en lawinegevaar in de Alpen

Terwijl het dal nog gehuld is in herfstpracht, heeft het hooggebergte al een flinke dosis sneeuw en kou te verduren gekregen. De Oostelijke Alpen hebben de laatste dagen aanzienlijke hoeveelheden sneeuw gezien op de hogere pieken, met de eerste officiële lawineberichten in Zwitserland. Gerhard Mössmer, bergsportexpert van de Oostenrijkse Alpenverein, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van deze vroege sneeuwval.

Waarschuwing voor veranderende sneeuwcondities en gevaren

“In lagere delen aan de zuidzijde zal de sneeuw vermoedelijk smelten door de milde temperaturen en warme grond, maar in het hooggebergte kan de sneeuw door de aanzienlijke hoeveelheid wellicht blijven liggen tot de winter,” aldus Mössmer. Hoewel de eerste skitochten reeds mogelijk zijn, vooral nabij gletsjerskigebieden, benadrukt Mössmer het belang van veiligheidsmaatregelen zoals het meenemen van een volledige uitrusting met lawinepieper, schop, sonde, EHBO-kit, bivakzak en mobiele telefoon. Hij adviseert ook om na de eerste sneeuwval alert te zijn op verborgen stenen en het dragen van een helm, terwijl ook gewaarschuwd wordt voor gevaren zoals gletsjerspleten.

Veranderende omstandigheden in de bergen vereisen gedetailleerde planning

De veranderende omstandigheden door sneeuw en kou transformeren de bergomgeving snel. Sneeuw en ijs kunnen eenvoudige routes snel veranderen in technisch uitdagende trajecten. Voor geplande tochten is een gedetailleerde routeplanning essentieel, waarbij rekening wordt gehouden met de afnemende daglichturen en de verschillen in sneeuwcondities op verschillende hellingen.

Advies van de Oostenrijkse Alpenverein voor veilige bergervaring

De Alpenverein adviseert bergliefhebbers om gebruik te maken van www.alpenvereinaktiv.com en de bijbehorende app voor actuele informatie over bergomstandigheden. Stevige schoenen, handschoenen en warme kleding worden ten zeerste aanbevolen voor een veilige bergervaring tijdens deze vroege winterperiode.

Kijk hier voor meer informatie: Alpenverein

Ingestuurd door: Alpenverein

Uitgelichte reis