“Ontoelaatbare aanval op het hooggebergte” aldus de burgemeester van Chamonix

De beklimming van de Mont Blanc werd vorige week een stuk ingekort door twee alpinisten. De alpinisten, beide afkomstig uit Zwitserland, landden met hun vliegtuig op minder dan 400 meter van de top van de Mont Blanc. Het vliegtuig landde op een hoogte van 4450 meter. Vanaf deze plek zetten ze de tocht in naar boven, terwijl de politie al achter ze aan zat.

Mont Blanc
Het is namelijk verboden om met een vliegtuig te landen in deze zone van de Mont Blanc. Het vliegtuig werd gespot door de politie, terwijl de twee alpinisten al onderweg waren naar de top van de berg. Tijdens hun beklimming werden ze onderschept door de politie, welke ze wegstuurde van de Mont Blanc. Desondanks kreeg het duo van de politie wel de toestemming om op te stijgen met het vliegtuig.

Burgemeester is het zat
In Chamonix werd geschokt gereageerd door de burgemeester. Hij noemde de actie een provocatie en een ontoelaatbare aanval op het hooggebergte. Het is op dit moment nog niet bekend wat voor straf de Zwitserse alpinisten nog te wachten kan staat.

Update: Boete ‘maar’ 38 euro
Voor de gendarmerie was het gissen welke wet precies was overtreden. Drie dagen aan opzoekingswerk was nodig om de overtreding juridisch te kaderen. Het blijkt dat ze een milieuwet hebben overtreden waar in staat dat het verboden is om in de plezierluchtvaart passagiers uit te laten sappen in een bergrijk gebied. “Alleen is er bij een overtreding geen sanctie voorzien, dus heeft het geen effect”, verklaarde Patrice Guigon, procureur van Bonneville.

Wat over blijft, een mogelijke schending van de landingsregels die vastgelegd zijn in een prefectoraal decreet, dat dateert uit de jaren zestig. Iets wat kan worden bestraft met een geldboete van maximum 38 euro. Dat is voorlopig het enige wat de Zwitsers ten laste gelegd kan worden.

Bron: HLN & HLN

Uitgelichte reis