Datum: 15-01-2019

NKBV: Zon en volop sneeuw maar lawinegevaar blijft

Wintersporters die de komende dagen de geprepareerde pistes willen verlaten, moeten rekening houden met uitzonderlijke sneeuwcondities, zeggen de NKBV en de Nederlandse UIAGM berggids Stefan Buis. De afgelopen weken is er in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk extreem veel sneeuw gevallen. Begin deze week was het lawinegevaar 5, het maximale op een schaal van 1 tot 5. Een dergelijke waarschuwing gold de afgelopen twintig jaar slechts driemaal. De komende dagen lijkt het prachtig ski-weer te worden, maar het gevaar is beslist nog niet geweken.

“Ga defensief op pad en mijd hooggelegen off-piste terrein”

Zon
Het weer is vandaag omgeslagen en de sneeuwval maakt geleidelijk plaats voor zon. De situatie met verse sneeuw in combinatie met mooi weer lijkt gemaakt om snel weer te gaan skiën. NKBV-directeur Robin Baks: “Niets is minder waar. Het lawinegevaar is weliswaar overal gedaald naar niveau 4, maar dit betekent dat er nog steeds groot lawinegevaar is, de gebieden waar het lawinegevaar ‘slechts’ niveau 3 is, inbegrepen. Het belangrijkste probleem op dit moment is de verse ‘ingewaaide sneeuw’, als gevolg van de wind en sneeuwval van afgelopen weekend. In delen van Zwitserland en Frankrijk is er bovendien sprake van een ‘oude sneeuw’ probleem Ook is er op lagergelegen hellingen groot gevaar op natte sneeuwlawines.

Poederstress
Het dalen van het lawinegevaar in combinatie met mooi weer zorgt voor poederstress. UIAGM berggids Stefan Buis: “Skiërs lopen het risico dat de mooie sneeuw en het mooie weer overhalen om off-piste hellingen te skiën die objectief gezien nog lang niet veilig zijn. Ski daarom vooral defensief en vermijd de komende dagen vooral de gebieden boven de boomgrens. Onder de boomgrens is het ook gevaarlijk. Hier kunnen net zo goed lawines optreden als op hellingen boven de boomgrens. Bovendien moet je oppassen voor zogenaamde ’tree wells’, de sneeuwloze gaten rond de stammen van bomen. Skiërs of boarders kunnen met het hoofd naar beneden in zulke gaten vallen, vast komen te zitten en stikken in de sneeuw onder in het gat. De afgelopen dagen hebben tree wells in Oostenrijk al twee slachtoffers gemaakt. Het best is om de komende dagen het off-piste terrein te mijden, in ieder geval hellingen steiler dan 30 graden. De pistes liggen er momenteel perfect bij, maak er gebruik van! Check voor je off-piste gaat altijd het actuele lawinebericht en zorg dat je de nodige kennis en ervaring in huis hebt om het lawinegevaar te kunnen beoordelen. Neem altijd een lawinepieper, schep, sonde en eventueel een airbag mee. Denk drie keer na voor je sporen in de sneeuw volgt en duik niet zomaar hellingen in omdat anderen dat ook doen.”

Recordhoeveelheid sneeuw
Sinds eind december is er in Zuid-Duitsland en Oostenrijk bijna onafgebroken sneeuw gevallen. Op veel plaatsen is in het dal in die tijd twee tot drie meter sneeuw gevallen, en hoger op de berg zelfs nog meer dan dat. Afgelopen weekend kwam er tijdens stormachtig weer nog een forse dump sneeuw bij, van Frankrijk tot aan Niederösterreich. Het gevolg hiervan was dat langs vrijwel de gehele Alpen-noordzijde van centraal Zwitserland tot aan Salzburg gisteren lawinegevaar 5 gold, het hoogst mogelijke gevarenniveau.

Lawinegevaar 5 is de afgelopen twintig jaar slechts tweemaal eerder voorgekomen, in 2018 en 1999. Bij dit gevarenniveau is het sneeuwdek zo gevaarlijk instabiel dat er spontaan catastrofale lawines kunnen optreden die grote schade kunnen aanrichten aan woningen en infrastructuur. Talloze wintersportgebieden en wegen waren daarom preventief gesloten.

Dit (pers)bericht is opgestuurd door de NKBV om te waarschuwen voor het lawinegevaar ivm de vele sneeuwval de afgelopen periode. Bekijk voor meer informatie het NKBV Kenniscentrum.