NKBV waarschuwt voor risico’s in de bergen deze zomer

Wie de aankomende tijd de bergen intrekt moet extra voorzichtig zijn. Vanwege de sneeuwrijke winter ligt er op dit moment boven de 2.000 meter lokaal nog erg veel sneeuw. En dat kan tijdens een bergwandeling voor problemen of zelfs erger zorgen. Daarnaast zijn als gevolg van de hevige regenval van de afgelopen weken ook paden weggevaagd of beschadigd. Een goede voorbereiding is essentieel wanneer je op pad gaat, vooral nu.

Bergwandelen populair

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders weer de bergen in gaan. Bergwandelen is een prachtige manier om actief van de natuur te genieten. “We zien dat de populariteit van deze manier van vakantie vieren toeneemt. Dat is mooi, maar bergwandelen is echt iets anders dan wandelen in het vlakke Nederland. Het kan gevaarlijk worden als je niet goed voorbereid op pad gaat. En dat moet je niet willen.”, zegt Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

Nog heel veel sneeuw in de bergen

Afgelopen winter is er heel veel sneeuw gevallen. Boven de 2.000 meter ligt op dit moment lokaal nog veel sneeuw. Dat kan voor problemen zorgen. Glijd je uit dan heb je na enkele meters zo’n hoge snelheid, dat je bijna niet meer kunt remmen. Het oversteken van een (steil) sneeuwveld vraagt om kennis en ervaring. Heb je dat niet, neem dan geen onnodige risico’s. Keer bij twijfel altijd om.

Ga goed geïnformeerd op pad

Het is belangrijk om, voordat je op pad gaat, bij de lokale organisaties als VVV’s en gidsenbureau’s te informeren naar de conditie en omstandigheden van de route die je wilt lopen. Er zijn meer dan genoeg andere en lager gelegen tochten die ook heel mooi zijn om te doen.

Voorkom ongelukken

Los van de sneeuw en weersomstandigheden is een goede voorbereiding van een bergwandeltocht altijd belangrijk om te kunnen genieten van al dat moois wat bergwandelen te bieden heeft:

  1. Plan je route zorgvuldig
  2. Check elke dag het weerbericht
  3. Ga op pad met de juiste uitrusting
  4. Draag stevige wandelschoenen met een goed profiel
  5. Ken je grenzen
  6. Informeer anderen over je route
  7. Neem voldoende water en eten mee
  8. Blijf alert en loop beheerst
  9. Zorg voor een verzekering met bergsportdekking
  10. Respecteer de natuur

Kijk hier voor meer informatie: NKBV

Ingestuurd door: NKBV