NKBV viert 115 jaar bergsport in Nederland met de uitreiking van de BergsportAwards 2017

Op zaterdag 20 mei 2017 reikt de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) de BergsportAwards 2017, tegelijk met de viering haar 115-jarig jubileum in de Jaarbeurs in Utrecht. De NKBV reikt deze Oscars van de bergsport uit voor klim- en bergsportprestaties die in 2016 zijn geleverd in drie categorieën: Alpiene beklimming, Klimprestatie Buiten, Klimprestatie Binnen en Europees Wandelgebied.

Alpiene Beklimming
David Bacci beleefde in de winter van 2016 een bijzonder succesvol seizoen in Patagonië. Hij beklom als eerste Nederlander de Cerro Torre via de Ragni-route (90°+, M4, 900 m) samen met de Zwitser Luca Godenzi. Dit leverde hem zijn nominatie op voor de Award voor Alpiene Beklimming 2016.
De tweede nominatie is voor Niek de Jonge en Niels van Veen. Ze volgden in de zomer van 2016 een uitdagende en bijzonder lange route naar de top van de Mont Blanc (4810m). Voor het onderste deel volgden ze de Peuterey Integrale en daarna gingen over op de Freney peiler.
Roeland van Oss is de derde genomineerde in deze categorie. Hij beklom in het najaar van 2016 bijna de Cholatse (6501 m) noordwand in Nepal (samen met de Zweed Mike Abrahamsson). Het duo volgde de Franse route (t/m 90° ijs, 1400 m). Vlak onder de topgraat maakte Van Oss een grote voorklimval. Hoewel de top net niet bereikt is, gaat het om een knappe alpiene prestatie in de Himalaya.

Klimprestatie Buiten
Aniek Lith klom binnen één week in de Frankenjura haar eerste 8a route, haar eerste 8a+ en haar eerste 8b. Riesenslalom Direkt, een 28 meter lange Duitse 10, lukte haar in de zesde poging, dit levert haar een nominatie op voor Klimprestatie Buiten.
Met Dihedral Wall (5.14a) herhaalde Jorg Verhoeven de op-één-na moeilijkste vrij te klimmen big wall op El Capitan in Yosemite. Jarenlang was de 730 meter lange Dihedral Wall de moeilijkste op die wand. Jorg deed de eerste herhaling, twaalf jaar nadat Tommy Caldwell de eerstbeklimming deed.
De boulder God Save My Finger is in 2007 geopend in Fontainebleau als 8a/8a+. De licht overhangende boulder met een crux op zeer kleine greepjes is maar een meter of drie hoog en telt slechts acht passen. Het is de moeilijkste boulder die in 2016 door een Nederlandse vrouw geklommen is. Sanne van der Zwaan is de derde Nederlandse vrouw die een (onbetwiste) achtstegraads boulder (8a/8a+) heeft geklommen.

Klimprestatie Binnen
Op zowel nationaal als internationaal niveau zijn er in 2016 weer een aantal mooi prestaties geleverd. Don van Laere werd 9e tijdens het wereld jeugdkampioenschap boulder in China, wat hem een nominatie heeft opgeleverd.
Ook in deze categorie is Jorg Verhoeven genomineerd, die een derde plaats behaalde op de World Cup Boulder in het Zwitserse Meiringen.
Tim Reuser was in 2016 tweevoudig Nederlands kampioen in zowel Lead als Boulder, wat hem de derde nominatie in deze categorie opleverde.

Europees Wandelgebied
NKBV-leden stemmen dit jaar op hun favoriete Europese wandelgebied. Genomineerd zijn Noord-Wales (Verenigd Koninkrijk), Picos de Europa (Spanje), Trentino (Italië), Ticino (Zwitserland) en de Queyras (Frankrijk).

Over de NKBV
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging verbindt al 115 jaar mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar 60.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Ze is normstellend als het gaat om het veilig beoefenen van de bergsport. Kijk op nkbv.nl voor meer informatie.

Ingestuurd door: NKBV

Uitgelichte reis