NKBV: Vakantievierders, wees bedacht op veel sneeuw in de bergen

Ondanks hoge temperaturen komen bergwandelaars voor sneeuwvelden te staan. In de Alpen vind je als bergwandelaar de komende dagen nog veel sneeuw op je pad. De Nederlands Klim- en Bergsport Vereniging adviseert bergwandelaars daarom te informeren welke paden er goed begaanbaar zijn.

Vakantie in de bergen
De zomervakantie staat voor de deur. Vele Nederlanders hebben de Alpen als vakantiebestemming gekozen. Hoewel de temperaturen zowel in Nederland als in de Alpen flink hoog zijn, ligt er op relatief geringe hoogte nog veel sneeuw. Dat komt doordat er deze winter extreem veel sneeuw is gevallen. Dit is niet allemaal weggesmolten. Inmiddels zijn de meeste berghutten weer geopend, maar dat betekent niet dat ze allemaal even gemakkelijk te bereiken zijn. Bergwandelaars en alpinisten kunnen nog steeds sneeuwvelden tegenkomen op hun pad.

Sneeuwvelden
NKBV-directeur Robin Baks adviseert zowel bergwandelaars als alpinisten zich komende vakantie goed voor te bereiden op risico’s bij sneeuwvelden: “In de ochtend is de toplaag van sneeuwvelden hard van de nachtvorst, waardoor het risico op uitglijden hoog is. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties bij sneeuwvelden op steilere hellingen. Ook zijn de randen van smeltende sneeuwvelden instabiel of hol, zonder dat je dat kunt zien. Daardoor kun je er gemakkelijk doorheen zakken, en vast komen te zitten of je verwonden. Het is ook gevaarlijk op plekken waar (smelt)water onder de sneeuw door stroomt. Oriënteer je daarom van tevoren op de begaanbaarheid van de route. De hutten zijn over het algemeen goed op de hoogte van de condities. Ook de lokale VVV of het gidsenbureau kun je om informatie vragen. Ga met de juiste kennis en het juiste materiaal op pad, of met een gids. Dat verkleint de kans op een vervelende afloop. En bij twijfel: omdraaien. Die berg staat er volgend jaar ook nog.”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ingestuurd door: NKBV