NKBV Expeditie Academie komt tevreden terug uit Kirgizië

Zes deelnemers en twee begeleiders van de NKBV Expeditie Academie komen na een geslaagde expeditie in Kirgizië terug naar Nederland. Het team landde zaterdagavond om 22.30 uur op Schiphol.

De deelnemers Jorian Bakker (27, Amsterdam), Line van den Berg (26, Grenoble), Noël Diepens (31, Wageningen), Wout Martens (27, Linden), Rik van Odenhoven (28, Heijningen), Mats Wentholt (27, Rotterdam) en hun begeleiders NKBV alpien instructeur Court Haegens (47, Leersum) en UIAGM-berggids Boris Textor (32, Haren) waren ruim vier weken in de grensstreek van Kirgizië met China met als doel onbeklommen toppen en nieuwe lijnen op al geklommen bergen te openen.

Een bijzondere en succesvolle trip
In beide doelen is het team ruimschoots geslaagd. Er zijn vijf eerstbeklimmingen gedaan van tot dusver onbeklommen toppen. Daarnaast openden de teamleden zeven nieuwe routes op al eerder beklommen bergtoppen.

· Eerstbeklimming van twee bergen van 4803 en 4874 meter hoog door Wout, Line en Court. De bergen werden achter elkaar beklommen via de verbindingsgraat tussen beide bergen.

· Eerstbeklimming van een circa 4600 meter hoge berg door Noël, Jorian, Rik en Boris. De berg is gedoopt tot ‘Surok’ (Marmot).

· Nieuwe route op Pik Sutherland door Jorian en Noël.

· Nieuwe 800 meter lange route, de Navat-spur (D) op de NO-pijler van Pik Buddyness door Mats, Rik, Jorian en Boris.

· Court en Noël openden twee nieuwe rotsroutes (Raga, 140 meter, 6a en Scratching the Nose, 200 meter, 6a) op Eagle View, een berg van circa 3600 meter hoog.

· Nieuwe route, de Dutch Direct (TD+) op de noordwand van Peak Alexandra (5290 meter) door Wout en Line.

· Eerstbeklimming van een 5014 meter hoge top via de noordoostwand (D-) door Noël, Rik, Wout, Court en Boris.

· Eerstbeklimming van een 4852 meter hoge berg (Peak Snowleopard gedoopt) door Mats, Noël en Boris via de westwand en noordgraat (circa AD).

· Nieuwe route op Peak Currahee door Jorian en Line via de directe noordwand.

· Nieuwe route op de noordwand van Pik Emma door Mats en Court via een 500 meter lange route met een moeilijkheid van ongeveer D+.

Basiskamp
Eind augustus vertrok het team naar de Djangartvallei in Kirgizië, een afgelegen en nauwelijks bezochte vallei in de verlaten grensstreek tussen Kirgizië en China. Vanuit het basiskamp maakten de teamleden de daaropvolgende 3,5 weken hun succesvolle beklimmingen. Om hun kamp te bereiken, moest het team met jeeps, paard en te voet reizen. Een uitgebreid reisverslag lees je op de Expeditie Academie website en nkbv.nl.

Voor jonge ambitieuze alpinisten
De NKBV heeft de Expeditie Academie opgezet om jonge alpinisten onder begeleiding van Nederlandse bergsportprofessionals te laten uitgroeien tot topalpinist. Alles uit je passie halen en je grenzen verleggen, dat is wat de Expeditie Academie biedt. De NKBV wil het alpinisme in Nederland stimuleren en de Expeditie Academie is het topsportprogramma voor jonge bergsporters.

Partners en suppliers
Met hulp van onze partners en suppliers hebben we van deze editie van de Expeditie Academie een groot succes gemaakt! We willen onze partners nogmaals bedanken voor hun steun aan dit prachtige project.

Partners: Zwitserland Toerisme, The North Face bergsportartikelen, Garmin en Petzl.

Suppliers: Kayland, Julbo, Super Natural, Rubytec, Trangoworld, Millet, Scarpa, Adventure Foods, SnowPlak en Bloom Foods.

Bron: NKBV Fotocredit: NKBV