Nieuwe lichting jonge alpinisten op expeditie in Kirgizië

Na een intensief leertraject van ruim twee jaar en een jaar vertraging vanwege corona is het zover: de eindexpeditie van Expeditie Academie III van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) komt in zicht. Op 2 september reist het team van 9 jonge Nederlandse alpinisten af naar de Min Teke vallei in Kirgizië om daar mogelijk eerstbeklimmingen te doen en nieuwe routes te openen.

Expeditie Academie III
Het team van Expeditie Academie III bestaat uit negen deelnemers die in 2019 dit avontuur met elkaar startten: Regien Winnubst, Michiel Telkamp, Jeffrey Meesters, Martin Platteschor, Anniek Verschuur, Sjoerd Boersma, Robert Löwensteyn, Dennis Hendrikx en Noor van der Veen. Eén voor één jonge enthousiaste bergsporters die de afgelopen jaren veel tijd met elkaar hebben doorgebracht in de bergen. Zij gingen het leertraject van ca. 2 jaar aan waarin ze alles uit hun passie voor de bergsport halen en hierin hun grenzen verleggen om allround alpinisten te worden. Hierbij komen vele facetten aan bod die de deelnemers tot goede, veilige en solide alpinisten maken, zoals verschillende klimstijlen, klassiek alpinisme, EHBO/bergredding, lawinekunde en het plannen van expedities.

Tijdens het leertraject staat veiligheid voorop en wordt het team intensief begeleid door experts en professionele Nederlandse topalpinisten Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher en de Nederlandse berggids Boris Textor.

Eindexpeditie naar de Min Teke vallei in Kirgizië
De kroon op de opleiding is een eindexpeditie naar een aansprekend doel in de zogenaamde Greater Ranges. Na veel voorbereiding en overleg, waarin ieder teamlid een mogelijk expeditiedoel moest voorbereiden, is het team tot een plan voor de eindexpeditie gekomen. Van 2 september t/m 8 oktober 2022 reist Expeditie Academie III af naar de Min Teke vallei in Kirgizië, in de buurt van de Tadzjiekse grens. Eerder is het vrouwenteam van de Zwitserse Expeditie Academie (een project van de SAC-CAS) al in dit gebied geweest. Zij hebben daar een aantal eerstbeklimmingen gedaan. Het gebied sprak Expeditie Academie III aan vanwege de veelheid en diversiteit aan mogelijkheden en de potentie voor eerstbeklimmingen en het openen van nieuwe routes, belangrijke vereisten voor het grote Nederlandse team.

Meer informatie: www.nkbv.nl/expeditieacademie
Ingestuurd door: nkbv