Nieuw klimcentrum in Tibet

100 miljoen yuan moet het kosten en ruim 84.000 m2 in afmeting. Het zijn de bouwfeiten van een nieuw centrum voor bergbeklimmers aan de voet van de hoogste berg ter wereld. Tibet wilt dit plan gaan verwezenlijken en is begonnen met de bouw. In 2019 zal het centrum geopend worden.

Qomolangma

Mount Everest, of Qomolangma, staat in zowel Nepal als Tibet. Een nieuw centrum voor klimmers, paragliders, gidsen, skiërs en medische diensten is noodzakelijk, gezien de grote toeloop van recreanten en klimliefhebbers. De afgelopen decennia is het aantal bezoekers flink gestegen. Een centrum zou uitkomst bieden. Tevens is er een basis voor reddingshelikopters en plek voor toeristische agentschappen. Ook komt er een museum, een hersteldienst voor voertuigen, restaurants en andere accommodaties.

Ondersteuning

Het centrum gaat uiteraard ook samenwerken met Nepalese autoriteiten, vooral als het de zuidkant van de berg betreft. Volgens enkele gidsen van de Tibet Mountaineering Guide School zal het centrum medische diensten op grote hoogte kunnen uitvoeren, in plaats van de begane grond. De lokale bevolking hoopt met de komst van het centrum op meer arbeidsplaatsen en opbrengsten uit toerisme.