Datum: 17-01-2018

Niels van Buren is klaar voor zijn grootste uitdaging ooit: de Mount Everest

Na 3 jaar intensieve training is het op 6 april eindelijk zover, dan vliegt Niels van Buren naar Nepal voor zijn grootste uitdaging ooit: het beklimmen van de Mount Everest. Niels van Buren heeft Multiple Sclerose (MS), zijn expeditie staat in het teken van fundraising voor deze zenuwslopende ziekte. Hij hoopt hiermee namens zijn Stichting Mission Summit €400.000 op te halen voor noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek.

Stichting Mission Summit is in 2011 ontstaan uit een vriendengroep die zich als doel had gesteld om de Kilimanjaro te beklimmen. Toen bij Niels MS werd geconstateerd, kreeg dit doel een extra lading en besloten de vrienden om hun doel te koppelen aan fondsenwerving om MS de wereld uit te helpen.

Niels van Buren voelt zich nu sterk en klaar voor zijn expeditie, maar weet dat het ook kan omslaan. “Het wordt extreem zwaar, de hoeveelheid zuurstof is ongeveer 1/3 van wat we hier hebben, ’s nachts daalt de temperatuur tot -30 graden en daarnaast kunnen mijn MS klachten zoals gevoelloosheid in mijn handen en voeten zomaar weer opspelen.” Maar dat is voor Niels allemaal onderdeel van de uitdaging. MS heeft 1.000 gezichten en staat bekend om zijn onvoorspelbare karakter. “Ik ben me er heel erg van bewust dat ik op dit moment van geluk mag spreken” reageert Niels. “Mijn klachten zijn relatief beperkt en ik voel me goed. Juist daarom wil ik dit nu doen en mezelf inzetten voor een wereld zonder MS. Misschien kan het over een half jaar niet meer.”

Vorige maand nog kreeg Niels last van tintelingen in zijn voeten waarbij het gevoel langzaam minder werd. Niels heeft het geluk dat het gevoel weer helemaal terug is gekomen en hij vol goede moed aan zijn expeditie kan beginnen, maar bij sommigen blijft het dan voor altijd weg. Er is nog teveel onbekend over het verloop van deze ziekte. Juist daarom is het belangrijk dat er geld wordt ingezameld om het onderzoek, geïnitieerd door Prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam, te starten: ‘Project Y – Waarom verloopt MS bij iedereen anders’.

Mensen met de zenuwziekte MS gaan in de loop van de tijd vaak fysiek achteruit. Daarnaast kunnen ze problemen krijgen met hun denkvermogen. Er is nog geen behandeling tegen deze steeds verdergaande verslechtering. Dat komt door een gebrek aan kennis over het onderliggende ziektemechanisme. Door de verschillen in het ziekteverloop tussen mensen met MS te onderzoeken, wil project Y dit onderliggende proces verder ontrafelen. “Als we weten welke ziektemechanismen de beperkingen veroorzaken, kunnen we gerichter ingrijpen”, aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag. Aan het onderzoek kunnen alle Nederlanders deelnemen die in 1966 zijn geboren en gediagnosticeerd zijn met MS.

Alle donaties aan Stichting Mission Summit komen volledig ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek van het VUmc MS Centrum. Partners die de expeditie mogelijk maken, zijn onder andere biotechnologiebedrijven Sanofi Genzyme en Biogen. Samen met Stichting Mission Summit willen zij mensen bewuster maken van de impact van MS.

Velen zijn begaan met de expeditie van Niels, zo ook onder andere BN’ers Carolien Spoor, Kimberley Klaver en Ronald Giphart. Zo startte Ronald Giphart een speciale actie met zijn boek ‘Ik omhels je met duizend armen’. Niels vertrekt op woensdag 6 april, de toppoging staat gepland voor eind mei. De exacte datum is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zijn terugreis staat vastgesteld op 2 juni.