Niels van Buren beklimt dit jaar als eerste Nederlander met MS de Mount Everest
Niels van Buren kreeg op zijn 30e te horen dat hij MS heeft. Hij greep dit heftige nieuws aan om zich in te zetten voor een wereld zonder MS met de Stichting Mission Summit. In april dit jaar zal hij na 3 jaar intensieve training de Mount Everest gaan beklimmen. De Stichting Mission Summit wil mensen in beweging brengen om grenzen te verleggen en daarnaast aandacht vragen en geld inzamelen voor onderzoek naar MS. Door zijn eigen grenzen te verleggen met het beklimmen van de Mount Everest zet Niels deze boodschap kracht bij.
Het is voor goed getrainde mensen zonder MS al een uitdaging om Mount Everest te beklimmen. Dat maakt het voor Niels, met MS, een extreme uitdaging. Niels heeft een vorm van MS waarbij hij nog relatief veel kan en is daarmee een van de ”lucky unlucky”. Met de poging tot de beklimming wordt Niels de eerste Nederlander met MS en wereldwijd de eerste man met MS die de top van de Mount Everest zal proberen te bereiken. Eén vrouw met MS ging hem voor, de Amerikaanse Lori Schneider haalde in 2009 de top.
Mission Summit is in 2011 ontstaan uit een vriendengroep die zich als doel had gesteld om de Kilimanjaro te beklimmen. Toen bij Niels MS werd geconstateerd, kreeg dit doel een extra lading en besloten de vrienden om hun doel te koppelen aan fondsenwerving om MS de wereld uit te helpen.
Wetenschappelijk onderzoek: Project Y
Mission Summit gelooft er sterk in dat wetenschappelijk onderzoek de weg voorwaarts is voor het oplossen van deze zenuwslopende ziekte. Daarom is ook deze missie gekoppeld aan fondsenwerving. Het doel is om minimaal € 400.000,- op te halen. Dit is het bedrag dat nodig is om het onderzoek, geïnitieerd door Prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam, te starten: ‘Project Y – Waarom verloopt MS bij iedereen anders’.
In het verloop van MS zitten grote verschillen: bij sommige MS-patiënten (zoals bij Niels) zijn de klachten ook na lange tijd beperkt, terwijl een ander al snel veel beperkingen kan hebben. Het is nog onduidelijk waarom de ziekte zo verschillend verloopt. Dit onderzoek wil het waarom helder krijgen met als uiteindelijk doel progressie en handicap te voorkomen. Aan het onderzoek kunnen alle Nederlanders deelnemen die in 1966 zijn geboren en gediagnosticeerd zijn met MS. Binnenkort volgt meer informatie over Project Y op de website van het VUmc.
Prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur VUmc MS Centrum Amsterdam: “Het leggen van de basis van dit onderzoek is erg kostbaar, daarom gaat bij funding vaak de voorkeur naar een “sneller” traject. Dat Mission Summit zich nu hard maakt om dit onderzoek mogelijk te maken is dan ook een enorme kans in onze gezamenlijke strijd MS de wereld uit te helpen.”
Officieel oormerk
Om het geworven geld door Mission Summit op een goede manier te besteden is een partnership aangegaan met Stichting MS Research. Het onderzoeksvoorstel wordt onafhankelijk getoetst door de wetenschappelijke raad van Stichting MS Research en krijgt daarmee een officieel oormerk.
Dorinda Roos, Stichting MS Research: “Wij zijn trots om ons te mogen liëren aan dit fantastische doel. Ook wij zien het schril contrast tussen patiënten en hopen met dit onderzoek in samenwerking met het VUmc MS centrum Amsterdam tot nieuwe inzichten te komen.”
Mission Summit organiseert in samenwerking met Arnold Coster Expeditions een Support Trekking waarin je samen met Niels mee kunt klimmen naar Mount Everest Base Camp. Tegen gereduceerde kosten kun je onderdeel worden van deze Support Trekking om de stichting te steunen. Bezoek www.mission-summit.nl voor meer informatie.