Nederlandse wintersporter wil dit seizoen vaker naar de sneeuw en heeft meer budget

Nederland kent ongeveer een miljoen wintersportliefhebbers die afgelopen seizoen hun geliefde skivakantie hebben moeten missen. Met een nieuw wintersportseizoen voor de deur waarin men, zoals het er nu uitziet, weer kan gaan genieten van een vakantie in de Alpenlanden, deden de wintersportwebsites Snowplaza.nl en Skiinformatie.nl onderzoek naar de plannen van hun bezoekers en volgers. Bijna 2000 deelnemers namen deel aan de online enquête waaruit een aantal opvallende zaken naar voren kwamen.

94% van de wintersporters naar de sneeuw
Dat Nederland na een ‘wintersportloos seizoen’ weer staat te springen om op skivakantie te gaan, blijkt uit het feit dat 94% van de respondenten van plan is deze winter op wintersport te gaan. Slechts 4% twijfelt nog over een skivakantie, waarbij de geldende coronamaatregelen en ook het verplicht moeten testen wanneer men niet gevaccineerd is, factoren zijn die hierin meespelen. Van de 2% die besloten heeft niet te gaan, geeft 74% aan dat dit direct met het coronavirus en de geldende maatregelen te maken heeft.

Later boeken dan normaal
Er lijkt dit jaar een trend naar last minute boeken voor de wintersport. Hoewel een deel zijn of haar wintersport van vorig jaar heeft doorgeschoven naar dit seizoen of al geboekt heeft, is er ook een groot deel dat hun vakantie nog moet reserveren. Daarvan geeft even meer dan de helft aan dat zij later boeken dan normaal vanwege de coronacrisis. Ruim 60% van deze mensen geeft aan pas vanaf 2 maanden voor vertrek hun wintersport te willen boeken. Om op de plaats van bestemming te komen, is de auto populairder dan ooit en stapt men minder snel in een vliegtuig of bus. Ruim de helft van de ondervraagden zegt net zo gemakkelijk in een trein te stappen als andere jaren.

Coronaregels spelen beperkte rol
Op de vraag of coronaregels in het land van bestemming een rol spelen, geeft 60% aan dat zij zich hierdoor niet laten beïnvloeden. Ongeveer een derde bekijkt de regels vooraf en besluit aan de hand hiervan om wel of niet voor een bepaald land te kiezen. Driekwart geeft aan dat bij de keuze van het skigebied de coronacrisis geen invloed heeft, 6% kiest voor een gebied met de minste regels en 4% kiest voor een minder druk skigebied. Ondanks dat Oostenrijk reeds bekend heeft gemaakt dat wintersporters gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn om gebruik te mogen maken van de skiliften, wil 84% afreizen naar dit populairste wintersportland onder Nederlanders.

Voorkeur voor après-ski buiten
Bijna twee derde zegt dit jaar minder snel een volle après-ski bar binnen te stappen, maar liever te kiezen voor een rustige bar of een drankje in de buitenlucht. Ook feesten en events binnen zijn minder populair dan voorheen. Voor een hapje buiten de deur lijken de meeste wintersporters net zo warm te lopen als andere jaren, zowel bij een berghut op de piste als een restaurant ’s avonds zijn er maar weinig mensen die aangeven dit deze winter minder te zullen gaan doen.

Lees alle resultaten van het onderzoek ‘Wintersport plannen 2021/2022’ op SnowPlaza.

Uitgelichte reis