Nederlandse langlauft 1000 kilometer door Italiaanse Alpen

Esther Kef (40) uit Amsterdam start op zondag 26 januari een langlauftocht van 1000 kilometer dwars door de Italiaanse Alpen. Ze wil hiermee aandacht vragen voor het varkensleed in de Nederlandse intensieve veehouderij. Als ze haar barre tocht volhoudt tot aan de finish, is ze de eerste die Italië heeft doorkruist op de lange latten.

Langlauf avontuur
Esther heeft Italië niet per toeval uitgekozen voor haar langlaufavontuur. Dit land is samen met Duitsland de grootste afzetmarkt van het Nederlandse varkensvlees. “‘Er is dus niets Italiaans te ontdekken aan de beroemde ‘Italiaanse’ salami” die in de Italiaanse supermarkten ligt”, zegt Esther. “En hetzelfde geldt voor de Duitse Bratwurst. Ruim tweederde van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor buitenlandse consumptie”.

Italianen stomverbaasd
In de Italiaanse media is de missie van Esther Kef al ingeslagen als een bom. Veel Italianen zijn namelijk stomverbaasd om te horen dat hun salami niet uit Italië maar uit Nederland komt. “Ze dachten dat de varkens die zij eten vrolijk ronddartelen door de Toscaanse heuvels”, volgens Esther. “Ik wil de werkelijkheid achter de mortadella, proscuitto en salami laten zien en nodig mensen uit om geen vlees meer te kopen in supermarkten.”

Van West naar Oost
Op de langlauflatten zal Esther de Italiaanse Alpen doorkruisen van Piedmonte in het Westen naar Veneto in het Oosten. “Ik wil tijdens deze tocht laten zien dat een varken geen ding is, maar een liefdevol en intelligent dier, dat recht heeft op frisse lucht, stro en een modderpoel”, vertelt ze. “In het wild wordt een varken gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Maar de 12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet eens”.

Esther zal een blog bijhouden van haar 1000 kilometer lange avontuur door de Italiaanse Alpen.