Lawinegevaar? Zo houden ze de sneeuw onder controle
In de Zwitserse Alpen valt het hele jaar door erg veel sneeuw. Voor wintersporters en bergsporters klinkt dat positief, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Veel sneeuw betekent namelijk veel kans op lawines. Maar gelukkig wordt daar iets aan gedaan.
In Zwitserland is het SLF, een instituut dat bijhoudt waar lawines ontstaan, druk bezig met het onderzoeken van de oorzaak van lawines. Vervolgens bedenken ze plannen over hoe je lawines kunt bestrijden. Het hangt uiteindelijk wel per gebied af hoe de lawines worden bestreden, want er is geen algemene richtlijn voor.
Actieve en passieve maatregelen tegen lawines
Wanneer het een periode erg veel sneeuwt hebben de gebieden verschillende manieren om de sneeuwverschuivingen te controleren. Er zijn de zogenaamde actieve maatregelen en passieve maatregelen. Onder actieve maatregelen valt het afsteken van lawinepijlen en in Zwitserland staan veel palen met explosieven. Deze lawinetorens kunnen tot ontsteking worden gebracht als het te hard sneeuwt. De explosies zorgen ervoor dat er kleine lawines ontstaan, maar die zijn wel onder controle. Zo wordt niet gewacht tot alle sneeuw is gevallen, want dan komt er in één keer teveel naar beneden. Ze maken over het algemeen om de 30 tot 40 centimeter een lawine.
Nadelen van actieve maatregelen
Maar deze maatregelen zijn niet helemaal ideaal. Er moet namelijk een helikopter worden gebruikt, de lawines zijn immers in de bergen. En als het slecht weer is is dit onmogelijk. Ook is de locatie van een lawine belangrijk. Als vanzelfsprekend kan het niet in de buurt van een dorp, want de kans bestaat dat er toch ineens een grote lawine ontstaat. Dit doen ze dus eigenlijk alleen in gebieden waar wordt geskied.
Passieve maatregelen
Bij de passieve maatregelen worden mensen geëvacueerd, straten afgesloten en ervoor gezorgd dat iedereen weg is uit het gebied waar een potentiële lawine kan ontstaan. In gebieden waar een groter risico is worden daarnaast grote stellages gebouwd en hekken die voorkomen dat de sneeuw gaat glijden. Of er worden dammen gebouwd om een lawine te sturen.
Natuurlijke barrières
Bomen helpen natuurlijk ook, die houden tot op zekere hoogte wat sneeuw vast. Maar als er honderden meters boven de bomengrens een lawine ontstaat, dan houden bomen de boel ook niet meer tegen.
Bron: NOS