Honderden mensen beklommen afgelopen seizoen de Mount Everest

De klimmers kwamen het afgelopen klimseizoen uit 39 verschillende landen. 563 Mensen beklommen vanuit Nepal deze reus onder de bergen.

Hoogste top ter wereld
Van april tot mei, het klimseizoen, proberen veel mensen de 8.484 hoge top te bereiken. Al meer dan 5.000 mensen hebben een poging gewaagd om op de top van de Mount Everest aan te komen. Deze hoogste top van de wereld ligt op de grens tussen China en Nepal.

Het aantal klimmers neemt de laatste jaren beduidend toe. De laatste twee jaar waagden echter minder mensen een poging om deze top te bedwingen. Waarschijnlijk zijn de dodelijke lawine van 2014 en de immense aardbeving in 2015 hiervan de belangrijkste oorzaken. Het laatste jaar was echter weer een toename van het aantal klimmers te zien.

Ook dit jaar overleefden niet alle klimmers deze tocht. Zes klimmers kwamen om.

Voorbereiding niet altijd op orde
Omdat alpinisme steeds meer in trek is, beginnen mensen soms te snel. De voorbereiding laat regelmatig te wensen over. Er is dan ook een duidelijke stijging te zien van het aantal ongelukken. Ongevallen met een catastrofale afloop blijven gelukkig zeldzaam.

Om een hoge top te beklimmen, heeft een klimmer zeker wat techniek nodig. Hier schort het nogal eens aan. Een goede opleiding volgen is zeker belangrijk. Uit de VS en India kwamen de meeste klimmers van de Mount Everest. Dit jaar kwam Paul Hegge, een Belg, aan op de top van de K2. Dit is de op een na hoogste berg van de wereld.

Bron: Standaard