Franse alpinisten beklimmen indrukwekkende Noordwand in de Indiase Himalaya

De Franse alpinisten Léo Billon, Sébastien Moatti en Sébastien Ratel, van de Groupe Militaire de haute montagne (GMHM), hebben opnieuw een indrukweekende alpiene beklimming gedaan: de indrukwekkende North Face van Changabang (6864 m) in de Indiase Garhwal Himalaya.

Slechts drie dagen: dat is de verbazingwekkende snelheid waarmee de Franse alpinisten Léo Billon, Sébastien Moatti en Sébastien Ratel de complexe noordwand van Changabang beklommen, de spectaculaire 6864m-top in het Garhwal-massief in de Indiase Himalaya.

Eerdere alpiene beklimmingen
De uitdagende Noordwand was al lang beschreven als een van de laatste grote uitdagingen in de Greater Ranges. De top werd voor het eerst bereikt op 4 juni 1974 tijdens een Britse expeditie over de zuidoost wand en vervolgens over de oostrug, geleid door Sir Chris Bonnington. Andy Cave en Brendan Murphy kregen het uiteindelijk voor elkaar in 1997. Het duo bereikte de top op 1 juni, terwijl hun expeditiepartners Mick Fowler en Steve Sustad de toprug bereikten terwijl Julia-Anne Clyma en Roger Payne verder omlaag het voor bekeken hielden. Hiervoor klommen zij tien dagen lang in alpiene stijl door extreme omstandigheden. Hoewel deze beklimming de poging bekroonde die Murphy en Perkins het jaar ervoor met Clyma en Payne hadden uitgevoerd, werd het succes van de top van 1997 helaas ontsierd door een vreselijke tragedie. Steve Sustad beklom de steile noordwand, maar viel van de graat, langs de zuidkant naar beneden. Hoewel hij op wonderbaarlijke wijze na ongeveer 100 meter stopte, raakte hij zwaargewond bij de val. Zijn klimpartners bereikten hem en samen begonnen ze de afdaling langs de normaalroute op de zuidkant van Changabang, maar terwijl de 33-jarige Murphy een abseil aan het voorbereiden was op 6000 meter werd hij weggevaagd door een lawine en stierf. Hij werd beschouwd als een van de beste Britse alpinisten van de jaren negentig.

1200m, 40 touwlengtes, 2 bivakken
Van 11 tot 13 mei 2018 bestegen de Franse Groupe Militaire de Haute Montagne-bergbeklimmers een combinatie van de in 1996 en 1997 beklommen routes, de beklimming van de 1200 meter hoge alpiene noordwand. Een route van ongeveer 40 touwlengstes met twee bivakken. Volgens hun verhaal stopte het trio op de noordelijke voortop voordat het de lange en moeizame afdaling naar Pierre Sancier en Benoit Ginon aan de voet van het immense rots- en ijsgezicht te verwerken kreeg.

De GMHM-beklimming vond plaats na reeds vele imposante beklimmingen in de Greater Ranges. Opvallende beklimmingen omvatten de nieuwe route op Pangbuk North in Nepal (2017) en de nieuwe route op Latok II in Karakorum in 2012.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Bron: planetmountain.com