European Outdoor Film Festival 19/20

Het grootste Outdoor Film Festival van Europa komt weer naar Nederland. De officiële première is op 11 oktober in het Meervaart Theater in Amsterdam en er vinden 21 shows plaats in 14 steden.

NINA WILLIAMS: HIGHLY ILLOGICAL
Geen touw, geen zekering: bij het Highball-Bouldern zet Nina Williams alles op een kaart. Maar op bijna vijftien meter hoogte klopt ook haar het hart in de keel. „Too Big to Flail“ heet de route die ze uitgekozen heeft en die met ‘klimmen op veilige spronghoogte’ niet meer veel te maken heeft. De grepen zijn zo klein, dat de rots er vanuit de verte als gladgepolijst uitziet: maximaal risico dus. Juist daarom is Nina zo gefascineerd van deze route, die Alex „Free Solo“ Honnold, zeven jaar geleden hier in de Buttermilks (Californië) ontwikkeld heeft. Daar komt bij dat deze route tot nog toe door geen enkele vrouw geklommen is. Nina Williams heeft met „Ambrosia“ en „Evilution Direct“ in de afgelopen jaren al twee zeer opvallende successen in het Highball-Bouldern bereikt. Wie of wat zou haar van „Too Big to Flail“ kunnen afhouden?

RETURN TO EARTH
Van de (her-)ontdekking van de traagheid kan nauwelijks sprake zijn als het over mountainbiken gaat, maar wel over de heroriëntering op het wezenlijke: twee wielen! Want voor het echte rijplezier heb je er niet meer nodig, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Wat bijvoorbeeld Brett Rheeder, Casey Brown, Matt Hunter, Joey Schusler en vele anderen over het thema grounding te zeggen hebben, laat zich moeilijk in een paar woorden uitdrukken. Beter is het om in opperste verbazing RETURN TO EARTH te bekijken.

CONTRADDICITON
Als professioneel-snowboarder lukt het Elias Elhardt waarvan velen slechts kunnen dromen. Powdern is een voorrecht, daarvan is de man uit de Allgäu zich terdege bewust. Desondanks vraagt hij zich af of hij z’n sport nog langer met z’n geweten in overeenstemming kan brengen. Zonder twijfel is snowboarden zijn droombaan, maar dat maakt hem ook tot een uithangbord van de sportindustrie. Deze vragen houden Elias Elhardt bezig: wanneer bereikt onze passie voor de bergen een catastrofale omvang? Hoe beschermen we hetgeen waar we zo gek op zijn? CONTRADDICTION belicht beide kanten – het is een doordachte film over de tegenstellingen tussen onze passie enerzijds en een ode aan het leven met en in de bergen anderzijds.

21ST CENTURY ADVENTURER AWARD
Een film over de winnaar of winnares van de Award is een onderdeel van het programma van de E.O.F.T. 19/20. Zij zijn de pioniers, de mannen en vrouwen die de grenzen opzoeken en overgaan en tijdens hun expedities waar ook ter wereld, steeds nieuwe mogelijkheden ontdekken en nieuwe grenzen stellen – zij zijn de avonturiers van de 21e eeuw. Hun expedities laten ons meeverlangen, verbazen ons en zijn een bron van inspiratie. Met onze Award willen we juist deze opvallende persoonlijkheden eren. De genomineerden van de eerste 21st Century Adventurer Award zijn de alpinist & paraglider Antoine Girard, de alpiniste Tamara Lunger, de poolverkenster Sarah McNair-Landry en de kajakker Ben Stookesberry..

LE MINIMALISTE – AN HIMALAYAN ADVENTURE
De Franse avonturier Eliott Schonfeld doorkruist met zijn paard Robert de Himalaya van het westen naar het oosten. Een zevenduizender is altijd wel in zicht, maar mensen en dorpen zijn daarentegen een zeldzaamheid. Terwijl de met ijs bedekte bergpaden voor de viervoeter een echte uitdaging vormen, merkt de minimalistische avonturier in de bitterkoude nachten aan den l ijve dat hij op zijn uitrusting wellicht toch iets teveel bespaard heeft. Eigenlijk wilde hij ook nog van tent, slaapzak en aansteker afzien. Hoe weinig is nog net genoeg?

THE MOVEMENT
THE MOVEMENT viert de oudste vorm van bewegen die er is: het lopen. Daarvoor zijn we gemaakt, niet om te zitten of te staan. Een doel en een paar schoenen (optioneel) – meer is er niet nodig om de meest uiteenlopende mensen hetzelfde te laten doen. Want lopen ‘democratiseert’ ons – ongeacht taal of huidskleur. Lopend kunnen we niet alleen nieuw gebied en afgelegen paden ontdekken, maar ook de stedelijke ruimte herontdekken.

AFRICA RIDING: KARIM
Rwanda’s hoofdstad Kigali is geen hotspot voor rollerskaters – tenminste nog niet. Hier zijn geen halfpipes en sprayers. Ook omdat deze sport nog volledig onbekend is, is een rollerskater als Abdul Karim Habyarimana een zeldzame verschijning. Ook wanneer hij op de openbare weg, tijdens zijn acrobatische afdalingen, losjes auto’s inhaalt… Voor Karim is de sport een levenshouding, die hij niet alleen voor zichzelf heeft ontdekt, maar die hij ook de nieuwe generatie rollerskaters wil bijbrengen.

THE LONGEST HOLE
Adam Rolston en Ron Rutland veranderen Mongolië in het meest avontuurlijke golfterrein ter wereld. Samen willen ze een golfbal dwars over de Mongoolse hoogvlakte slaan. Wat voor de tamelijk uiteenlopende karakters van dit tweetal op een eigentijdse variant van sisyfusarbeid lijkt, leidt uiteindelijk tot de toetssteen van hun vriendschap. Maar dan krijgen ze gezelschap van een loslopende hond – kan deze viervoeter de verbinding tussen dit zeer verschillende duo tot stand brengen?

ZEPPELIN SKIING
Wie met een zeppelin naar het freeriden gaat, hoeft zich over een mogelijke file geen zorgen te maken. Gelukkig hebben Stefan Ager, Andreas Gumpenberger en Fabian Lentsch geen last van hoogtevrees: vanuit de veilige gondel van de zeppelin moeten ze nog ruim 50 meter naar de bergtop abseilen. Niet alleen tijdens de heenreis, maar ook bij de langverwachte afdaling vindt ons drietal nieuwe wegen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Uitgelichte reis