De Matterhorn in Zwitserland wordt niet afgesloten

Lokale autoriteiten in het Zwitserse Zermatt hebben de oproep tot afsluiting van de Matterhorn – nadat een berggids zei dat de piek te gevaarlijk was – afgewezen.

Matterhorn afsluiten
“Alleen de gemeente Zermatt mag beslissen of er een sluiting zal plaatsvinden”, zei gemeentevoorzitter Romy Biner-Hauser in een reactie tegen Zwitserse regionale dagblad Walliser Bote.

De reactie van de gemeentevoorzitter volgt in de nasleep van recente oproepen van een berggids om de piek van 4478 meter te sluiten, omdat deze “te gevaarlijk” en “te onstabiel” is om te worden beklommen.

Twee bergbeklimmers stierven onlangs op de Matterhorn door een vallende rots en een geoloog van de Swiss Alpine Club vertelde aan Zwitserse media dat warme weersomstandigheden “zeer waarschijnlijk gedeeltelijk verantwoordelijk waren voor het ongeval”.

“Absurd”
Berggids Benedikt Perren omschreef het idee om de berg af te sluiten als “absurd”. Hij zei, dat de bergbeklimmers wisten dat ze “een risicovolle sport” beoefenden, maar dat er alles aan werd gedaan om “risico’s te minimaliseren en te beperken”.

De gids voegde eraan toe, dat er geen diensten worden aangeboden aan klimmers wanneer de omstandigheden te riskant zijn. “De Matterhorn afsluiten zou het einde betekenen van het principe van persoonlijke verantwoordelijkheid”, zei Perren.

De Matterhorn was gesloten tijdens de extreem hete zomer van 2003 na een enorme rotsverschuiving, maar dit was geen voorzorgsmaatregel.

Bron: Thelocal.ch