Climbing4Climate: klimmen voor het klimaat

Aankomende zomer zal Roeland van Oss, UIAGM berggids en expeditie klimmer, deze zomer alle 82 vierduizenders van de Alpen zo klimaatneutraal mogelijk beklimmen. Een project waarmee hij, samen met de NKBV, aandacht vraagt voor de klimaatproblemen en iedereen wil oproepen een steentje bij te dragen.

Het project Climbing4Climate
Als berggids en klimmer ziet Roeland steeds vaker dat de Alpen het zwaar te verduren hebben. Om aandacht te vragen voor het klimaat in combinatie met zijn passie bedacht Roeland het project ‘Climbing4Climate’. In 3 maanden tijd wil hij alle 82 vierduizenders van de Alpen in Frankrijk, Zwitserland en Italië zo klimaatneutraal mogelijk beklimmen. Dat betekent dat hij geheel op eigen kracht klimt, zich op de fiets tussen de gebieden verplaatst, geen liften gebruikt, slaapt en eet in hutten, in een tentje overnacht en uiteraard geen afval achterlaat. Daarnaast wil hij het vooral samen doen. Hij nodigt bergsporters uit met hem mee op pad te gaan, mee te lopen, te klimmen en te fietsen. Tevens roept hij iedereen op om ook in het dagelijks leven stil te staan bij het klimaat en zelf actie te ondernemen door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken, minder vlees te eten, op lagere temperaturen wassen etc. Via www.wearedonation.com kan een uitdaging gekozen worden en is direct te zien hoeveel CO2 ermee bespaard wordt.

Climbing4Climate en de NKBV
Robin Baks, directeur van de NKBV: “Het project van Roeland is voor de NKBV een perfect platform om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de impact op het kwetsbare berglandschap. Vanaf eind mei is Roeland via alle NKBV-kanalen te volgen. We laten zien waar hij is, wat hij doet, welke uitdagingen hij tegenkomt, we informeren onze bergsportcommunity over het klimaat en duurzaamheid en roepen iedereen op Roeland te steunen en een eigen bijdrage aan het klimaat te leveren.”

Roeland over het project
“De start is gepland op 25 mei, afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. De expeditie moet niet over mij gaan, maar over het klimaat, en over zelf in actie komen. We kunnen het wel roepen, maar het begint bij jezelf”.

Over Roeland van Oss
Roeland van Oss is een Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen en fanatiek expeditie klimmer. Hij woont en werkt voor een groot deel van het jaar in Chamonix (Frankrijk). Roeland heeft al vele indrukwekkende beklimmingen en expedities op zijn naam staan.

Meer informatie: www.nkbv.nl/c4c

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ingestuurd door: NKBV