Celstraffen en boete mogelijk als mensen niet reserveren voor de Mont Blanc

Het veiligheidsrisico’s en overlast moeten omlaag. Er zijn drie plaatsen waar bergbeklimmers een slaapplaats kunnen reserveren. Hebben mensen hiervoor geen bewijs, dan mogen ze de Mont Blanc deze zomer niet beklimmen.

Toeristen op de Mont Blanc
Omdat er in totaal 214 alpinisten in de drie berghutten kunnen overnachten, wordt het aantal klimmers beperkt. Om de strenge toegangsregels voor Frankrijks hoogste berg te handhaven, is er een zogenaamde ‘bergpolitie’ in het leven geroepen. Mensen die de top in een dag denken te halen, zijn van deze regel uitgezonderd. De Mont Blanc is volgens de burgemeester van Saint-Gervais de dupe geworden van zijn eigen succes. De berg werd steeds vaker beklommen door gewone toeristen die op zoek zijn naar een stunt. Het enige doel is soms een selfie. De top verdient klimmers die met liefde en respect de berg op gaan.

Zwerfafval
Er blijft al jaren veel zwerfafval achter. Ook is er sprake van toenemende agressie richting geoefende klimmers en berggidsen. Daarnaast zijn er heel wat onervaren toeristen die de top willen bedwingen. Al deze excessen vroegen uiteindelijk om strengere regels. De Mont Blanc is enkel toegankelijk voor respectvolle alpinisten.

Critici van de maatregelen beweren dat toeristen de berg via een andere route zullen beklimmen.

Bron: Nieuwsblad

Uitgelichte reis