Burgemeester is helemaal klaar met dwaze toeristen op de Mont Blanc

Het is ongekend wat gidsen soms meemaken. Bergbeklimmers zeulen vlaggen mee of belagen hun begeleiders. Jean-Marc Peillex, de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, noemt deze twee voorbeelden om aan te geven dat het gedrag regelmatig ontoelaatbaar is. Hij vraagt zich op Twitter af of het toppunt van respectloosheid bereikt is.

Ruzie
Jaarlijks kiezen ongeveer 400 klimmers de Mont Blanc voor hun avonturen. Burgemeester Peillex geeft op Twitter aan dat veel van hen zich als dwazen gedragen. Hij noemt een aantal voorbeelden van incidenten.

Een klimmer werd boos omdat de gids hem belemmerde tijdens een afdaling. Dit resulteerde in een vuistslag voor de gids. Toen een andere gids een klimmer wees op zijn werktuig dat hij op moest ruimen, werd hij door hem beledigd. Een volgende gids werd door verschillende klimmers geduwd. Daarnaast lijkt het normaal te worden dat klimmers zich niet aan de regels houden.

Peillex schrijft op Twitter: “Valt dit nog onder de noemer van vrijheid? Moeten we alles accepteren? Volgend jaar moet de Mont Blanc zijn verloren waardigheid terugkrijgen.”

Vlaggenmast
Peillex liet recent foto’s zien van Letse klimmers die tijdens hun tocht een mast van tien meter lang meedroegen. Deze moest op de top van de Mont Blanc neergezet worden.

De burgemeester tweet : “Begin augustus volgden iedere dag circa tachtig mensen de Goûter-route. De maximale capaciteit is 120. Omdat er rotsblokken omlaag vielen, werd de bergbeklimmers een andere route geadviseerd. Dit werd volledig genegeerd.”

Volgens Peillex is het absoluut noodzakelijk dat er iets wordt veranderd aan het beleid. Avonturiers dienen voortaan een licentie te hebben voordat ze de Mont Blanc mogen beklimmen. Pierre Lambert, prefect van Haute-Savoie, wees dit voorstel af. Volgens hem is dit, op grond van de huidige wetgeving, niet mogelijk.

Bron: AD