Blinden en alpinisten met een dubbele amputatie mogen opnieuw Mount Everest beklimmen

Kort voordat het nieuwe seizoen op de Mount Everest begint, kondigde de Nepalese rechtbank aan dat een klimverbod voor mensen met een beperking van de baan is. In 2017 werd het klimverbod voor alpinisten die blind zijn of een dubbele amputatie hebben, ingevoerd door het Nepalese ministerie van Toerisme. Nu mogen zij dus toch de Mount Everest weer beklimmen.

Nepalese ministerie van Toerisme
De regelgeving voor mensen met beperkingen was een gevolg van de vele ongelukken die jaarlijks plaatsvinden in het Himalayagebergte. Honderden mensen, met en zonder beperkingen, proberen ieder jaar de Mount Everest te beklimmen. Een riskante onderneming waarbij regelmatig alpinisten verongelukken.

Protesten
Bergbeklimmers en mensenrechtenactivisten en de groep alpinisten met een beperking, kwamen tegen het decreet in opstand. Veteraan van de Britse Gurka-eenheid, Hari Budha Magar liet weten dat hij zich gediscrimineerd voelde. In 2018 mag ook deze alpinist weer de berg op. Het is zijn plan om als eerste klimmer met een dubbele amputatie de Mount Everest te bedwingen.

Bron: Vrt.be