Binnenkort met de kabelbaan naar de Kilimanjaro?
Hoewel het ministerie een kabelbaan naar de top van de Kilimanjaro wel ziet zitten, zijn de lokale gidsen en dragers minder enthousiast. Als toeristen hiervan gebruik maken, houden zij waarschijnlijk minder werk over en dus minder inkomsten.
Kilimanjaro
Jaarlijks beklimmen grote aantallen toeristen deze ‘berg van God’. De witte top wordt in het verhaal ‘The snows of Kilimanjaro’ van Ernest Hemingway in 1936 ‘uitgestrekt als de wereld’ genoemd. De Duitse Hans Meyer bereikte in 1889, samen met zijn gymdocent, als eerste Europeaan deze top. Tijdens de onafhankelijkheid van Tanzania in 1961 werd in opdracht van president Nyerere een fakkel geplaatst op de top. Deze stond symbool voor de vrijheid. 5.895 Meter boven zeeniveau laten elk jaar weer tienduizenden toeristen zich vereeuwigen naast het houten bord met daarop vermeld: ‘Afrika’s hoogste punt’.
Lichamelijke beperking
Betty Looibok, de hoofdopzichter van het Kilimanjaro National Park zei tegen de krant ‘The EastAfrican’ dat de kabelbaan vooral bedoeld is voor mensen met een lichamelijke beperking. Dankzij de kabelbaan kunnen meer toeristen profiteren van het mooie panorama. Het is de bedoeling dat de kabelbaan naar een hoogte van 4.000 meter gaat.
De verwachting van Looibok is dat fervente klimmers toch wel per voet naar de top blijven gaan. Volgens deze redenering zou de kabelbaan juist meer inkomsten genereren. Een milieueffectbeoordeling en een haalbaarheidsstudie moeten meer duidelijkheid bieden.
Daling inkomsten
Toch zijn dragers en gidsen bang dat toeristen die naar de top willen niet de gehele tocht meer per voet zullen afleggen. Als deze mensen voor een deel van de route de kabelbaan gebruiken, betekent dat daarom een daling van hun inkomsten.
Bron: Volkskrant