Belgische klimmer gered na nacht op ijskoude Spaanse bergtop

In de Spaanse Pyreneeën is vorige maand een 24-jarige Belg tijdens het klimmen met een helikopter van een 2.600 meter hoge berg gered. De man werd ’s nachts door de Spaanse politie onderkoeld aangetroffen op het moeilijk begaanbare terrein.

De man verwittigde zaterdagavond om 21.15 uur de hulpdiensten omdat hij niet meer op eigen kracht de berg Tuca de Mont nabij het stadje Benasque afkwam. Twee gespecialiseerde reddingswerkers van de Spaanse politie gingen te voet op zoek naar de Belg, maar de zoektocht was moeilijk door het steile landschap vol losliggende rotsen. Pas om 2.30 uur ’s nachts troffen zij de man aan.

Onderkoeld
De bergbeklimmer bleek licht onderkoeld te zijn en had niet meer voldoende kracht om samen met de reddingswerkers de berg af te dalen. Daarom werd beslist een tijdelijk bivak op te zetten om te man te beschermen tegen de koude en neerslag.

In de ochtend werden de drie uiteindelijk door een helikopter van de Spaanse politie opgehaald. Over de huidige toestand van de Belg en of hij nog eens gaat bergbeklimmen is niets bekend. Wees dus gewaarschuwd en ga goed voorbereid op pad!

Bron: hln.be

Uitgelichte reis