Banff Mountain Film Festival – vanaf 10 april 2019 op tournee

Elke herfst verandert het Canadese stadje Banff in een trefpunt voor avonturiers, filmers, schrijvers en fotografen uit de hele wereld. Tijdens het Banff Centre Mountain Film and Book Festival ontmoeten, gedurende alweer 43 jaar, de Who is Who van de outdoorbranche elkaar, om samen te feesten en gedachten uit te wisselen. Tijdens de zogenaamde „Outdoor Oscars“ worden er rond de 100 films en documentaires vertoond, die omkaderd worden door talrijke voordrachten en lezingen. Aansluitend aan het negen dagen durende festival gaat een keur uit de bekroonde films op een lange mondiale tournee en tovert spannende avonturen- en outdoorverhalen op het grote witte doek.

De Banff Film Festival World Tour 2019 biedt een bonte mengeling van de meest uiteenlopende disciplines uit de outdoorsport en zorgt daarbij niet alleen voor een paar verrassende momenten, maar maakt ook korte metten met vooroordelen. De bezoeker gaat niet alleen op reis naar landen dichtbij en veraf, maar gaat ook op ontdekkingstocht in het dierenrijk!

RJ RIPPER
Wat doe je wanneer je moeder je fiets verkoopt aan een oud-ijzerhandelaar en je totaal geen geld voor een nieuwe hebt? Bouw je er zelf een? Rajesh Magar uit Katmandu deed dit inderdaad en is inmiddels een van de weinige professionele mountainbikers van Nepal. In zijn portret „RJ Ripper“ krijgen we te horen hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft. In zijn land is een dergelijke carrière nog veel uitzonderlijker dan bij ons – ondanks dat het plezier in het mountainbiken beslist universeel is.

EIS UND PALMEN
Jochen Mesle en Max Kroneck doen een extreme Alpenoversteek: 1.800 kilometer, 35.000 hoogtemeters. In slechts vijf weken fietsen ze van Zuid-Duitsland naar Nice en dalen en passant de fraaiste toppen van de Alpen op ski’s af. Omdat sommige Alpenpassen medio mei nog volledig dichtgesneeuwd zijn, moeten ze ook tussen de toppen geregeld overstappen op ski’s. En de fietsen en de bepakking? Die nemen ze dan gewoon op hun rug…

THE MIRNAVATOR
Mirna Valerio is ultra-hardloopster uit overtuiging, maar op het eerste gezicht zou je dat helemaal niet denken… Dat „mensen als zij“ helemaal niet op een trail thuishoren en dat „echte hardlopers“ zeker geen overgewicht mogen hebben, hoort ze steeds opnieuw. De Amerikaanse vraagt zich daarbij af: waarom? Mensen kunnen toch gewoon accepteren dat niet iedereen even rank en slank is en ook rondere mensen veel plezier aan beweging kunnen beleven? „The Mirnavator“ is een film die tot nadenken stemt, namelijk over de eigen vooroordelen…

SURVIVING THE OUTBACK
Er zijn niet veel avonturiers die het risico zouden nemen om zes weken alleen in de Australische outback door te brengen. En dat ook nog zonder proviand of drinkwater. Zo niet Michael Atkinson. De Australiër is op zoek naar de sporen van twee Duitse vliegtuigpioniers, die 86 jaar geleden een noodlanding moesten maken in de afgelegen Kimberley Region in het Noordwesten van Australië. De vraag is, of het hem lukt de bewoonde wereld – die 450 kilometer verderop ligt – te bereiken, met een uitrusting uit 1932!

THE BEAVER BELIEVERS – MEET SHERRI TIPPIE
Sherri Tippie voelt liefde voor de bever en doet er alles aan om deze dieren te beschermen. Daarom heeft deze kapster al 28 jaar lang een bijzondere hobby: bevers verhuizen! Sherri zorgt ervoor, dat bevers die met hun dammen en meertjes voor overlast zorgen, een nieuw thuis krijgen. En wel daar, waar ze werkelijk van nut kunnen zijn en hun regulerende invloed op het ecosysteem kunnen uitoefenen. Te lang werd de betekenis van de bever onderschat; het wordt tijd dat dit verandert!

TGR FAR OUT: KAI JONES
„Daarvoor ben je nog te jong!“ Deze zin kan Kai Jones absoluut niet meer aanhoren. Maar is dan alles wat leuk is op elfjarige leeftijd verboden? Nee, er zijn dingen die niemand hem kan afpakken: skiën! Zo gek is dat niet. Zijn vader maakt al 23 jaar succesvolle skifilms. Wat ligt er meer voor de hand dan de eigen zoon zo jong mogelijk voor de camera te laten figureren? Jong talent moet immers gestimuleerd worden…

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Uitgelichte reis