Amerikaans icoon van de bergsport Norman Dyhrenfurth overleden

De Zwitsers-Amerikaanse alpinist en filmmaker Norman Dyhrenfurth stierf een natuurlijke dood op 99-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Salzburg.

Dyhrenfurth leidde in 1963 een groep van klimmers die de Everest van twee kanten zouden beklimmen. Teamlid Jim Whittaker bereikte als eerste Amerikaan de top. Samen met zijn sherpa volgde hij het pad langs de zuidkant. Vier andere leden van de expeditie bereiken ook de top, twee zelfs via de gevaarlijke westkant.

Helden
Bij hun terugkomst in de VS werden de expeditieleden als helden ontvangen. Ze mochten zelfs op bezoek bij president Kennedy. Hun ervaringen werden gebundeld in de coverstory van het magazine Life en er werd zelfs een film van gemaakt: Americans on Everest. De expeditie inspireerde veel Amerikanen om ook de bergen in te trekken.

Filmwereld
Naast bergsporter was Dyhrenfurth ook een bekende naam in de filmwereld. Voor zijn expeditie in 1963 werkte hij als cameraman. Nadien was hij de geknipte figuur om technisch advies te geven bij andere films over de bergsport: The Eiger Sanction met Clint Eastwood en Five Days One Summer met Sean Connery.

Uitgelichte reis