Alpenverein rapporteert grootste terugtrekking van Pasterze-gletsjer

In het jaarlijkse gletsjerrapport van de Oostenrijkse Alpenverein is een alarmerende trend vastgesteld: 92 van de 93 gletsjers in Oostenrijk zijn teruggetrokken, met name de Pasterze met een verlies van 203,5 meter, een opvallend nieuw dieptepunt voor deze gletsjer.

Op 5 april 2024 hebben de gletsjerwaarnemers van de Oostenrijkse Alpenverein 93 gletsjers in Oostenrijk geobserveerd of gemeten. Bijna alle gletsjers zijn teruggetrokken in het gletsjerseizoen 2022/23, waarbij de gemiddelde verkorting van de ijsmassa’s tussen 2022 en 2023 met 23,9 meter is toegenomen. Dit is niet alleen het op twee na hoogste niveau in de 133-jarige geschiedenis van de gletsjermetingen van de Alpenverein, maar ook het hoogste in de afgelopen zeven jaar. De grootste terugtrekking werd waargenomen bij de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, met een recordverlies van 203,5 meter, gevolgd door de Rettenbachferner in Tirol met 127,0 meter.

De Oostenrijkse Alpenverein benadrukt dat het dringend is om gletsjers en hun omgeving volledig te beschermen. De zorgwekkende trend van gletsjerterugtrekking vraagt om krachtige actie op het gebied van klimaatbeleid en milieubescherming.

Kijk hier voor meer informatie: Alpenverein.at

Bron: Österreichischer Alpenverein