Welke kleding voor het beklimmen van een berg?
Tijdens een expeditie in de bergen ben je blootgesteld aan extreme temperaturen. Hierbij denkt iedereen meteen aan vriestemperaturen tot -30°C en hoewel je deze vaak aan de lijve zal ondervinden zijn er momenten waarop je het te warm zal hebben en dus liever niet met te veel kleding loopt. Het is dan ook erg belangrijk om in laagjes te werken.
Lagensysteem
Een goed systeem van lagen hebben is belangrijk om je aan te passen aan de temperaturen tijdens je bergexpeditie. Het doel hiervan is een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden op ieder moment. De meest ervaren klimmers zullen na verloop van jaren een systeem ontwikkelen waarbij ze een minimum aantal kleren nodig hebben maar met een grote verscheidenheid in functie. Op die manier houd je het gewicht van je rugzak altijd laag.
Basis laag
De basislaag is uiteraard de belangrijkste aangezien deze je moet isoleren tegen de verschillende weersomstandigheden zoals de wind, regen en koude en tegelijk het meest in contact komt met zweet. Katoen is hiervoor een te vermijden keuze. Voor de isolerende laag heb je de keuze tussen synthetisch (polyester) of wol (merino). Polyester is de populairste keuze omwille van zijn prijs maar wie langer in de bergen vertoeft kan beter investeren in de wat duurdere maar minder snel stinkende stof “Merinowol”.
Isolerende laag
Een ander belangrijk element is het vasthoud van lichaamswarmte en daar zorgt de isolerende laag voor in het 3-lagensysteem. Hierbij wordt een luchtlaag rondom je lichaam gecreëerd, die de warmte makkelijk kan vast houden. Een fleece vest of sweater zijn geschikte kledingstukken, al moet je er voor zorgen dat deze niet te los zitten. De lucht mag immers niet ontsnappen.
Bovenste lagen
De ideale bovenste laag is een kledingstuk die zowel regenbestendig als winddicht is en die toch ademt zodat je niet begint te zweten. Sommige klimmers kiezen ervoor om hierboven nog eens hun windbestendige regenkledij aan te trekken.
Op je hoofd
Wat je op je hoofd draagt is erg belangrijk. Bij warme temperaturen doe je er het best aan een hoed te dragen tegen de zon. In vriestemperaturen kun je kiezen voor een balaclava die je volledige gezicht bedekt.
Handschoenen en wanten
Je vingers zijn maar enkele van de ledematen die het gevoeligst zijn aan frostbite. De meeste klimmers dragen dan ook een paar dunne handschoenen met daarboven een paar stevige wanten. Zorg ook zeker voor een reserve paar.
Door: Dempsey Cappelle