Wat zijn A B C D bergschoenen?

De verschillende gradaties bij bergschoenen worden aangegeven met een A, B, C of D gradatie. Voor een lichte wandeltocht in Nederland heb je namelijk geen D schoen nodig. Maar ga je de Mont Blanc beklimmen, dan is het zwaar af te raden om dat met een A schoen te doen.

Categorie A

Schoenen van laag tot half hoog model met soepele zool, geschikt voor vlakkere wandelingen. A is geschikt voor echt vlak terrein.

Categorie B

Zijn schoenen van half hoog tot hoog model met stijvere zool, geschikt voor oneffen terrein zoals in de heuvels. Daarbij zijn ze erg ondersteunend en geschikt voor een lange tocht met bepakking. Categorie B schoenen zijn de meest all-round bergschoenen.

Categorie B/C

De bergschoenen in de B/C categorie zijn nog een slag hoger en stijver. De hogere schacht en stijvere zool zorgen voor nog meer stabiliteit. Geschikt voor middelzware tot zware bergwandelingen, huttentochten.

Categorie C

Zijn schoenen met een hoog model en stugge zool. Hierdoor zijn de zolen van deze bergschoenen zeer geschikt voor gletsjer tochten. Doordat ze zool voldoende stijf is houd je voldoende grip op ijsvlaktes. Dit type schoenen is stijgijzer ready.

Categorie D

Dit zijn schoenen met zeer stevige zolen en zijn stijgijzervast. Geschikt voor zware bergtochten, ijstoeren of expedities.

Uitgelichte reis