Waar moet je op letten bij het aanschaffen van klimmaterialen?

Wie ambitie heeft om bergen te gaan beklimmen zal naast tijd investeren in stevige trainingen ook mogen investeren in kwalitatief klimmateriaal. Maar hoe kies je de ice axe, crampons en klimschoen die bij je past?

Ice Axe

Ice Axes heb je in verschillende maten en kleuren maar waarop moet je letten wanneer je een ice axe koopt? De eerste vraag die je je dient te stellen is of je je zal wagen aan reguliere alpiene beklimmingen of op zoek bent naar een ijsbijl die zich leent tot ijsklimmen. Bij een alpiene beklimming dient de ice axe als trekking pole en kent het slechts een lichte kromming van de schacht. Hierbij is vooral de lengte van de ice axe belangrijk, zodat deze de sneeuw raakt wanneer je deze naast je lichaam houdt.

Stijgijzers

Stijgijzers zijn noodzakelijk op ijs en sneeuw. Aan te raden is dat deze van staal zijn, 12 punten bevatten en geen 10. Ook heb je verschillende bindingssystemen om de stijgijzer aan je schoen vast te maken: step-in, semi step-in en strap-on crampons. Stijgijzers moeten een antisneeuwbaleffect hebben om grip te behouden.

Bergschoenen

Het kiezen van de juiste bergschoen is cruciaal. Eerst moeten ze compatibel zijn met je crampons en een niet-plooibare zool hebben. Dan is het belangrijk te bepalen of je een single boot, double boot of super-gaiter boot nodig hebt, afhankelijk van de temperaturen waarin je gaat klimmen.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis