Verschillende soorten klimgordels

Wat is een heupgordel?

Een heupgordel zit alleen rond de heup en heeft aan ieder been een beenlus. Hierdoor is het bij de heupgordel eenvoudig om bijvoorbeeld van kleding te wisselen. Ook heb je bij een heupgordel meer bewegingsvrijheid. Een heupgordel wordt veel gebruikt voor sportklimmen.

Wat is een borstgordel?

Een borstgordel kan nooit alleen gebruikt worden maar moet altijd gedragen worden in combinatie met een heupgordel.

Een borstgordel wordt vaak gebruikt bij zware rugzakken >15kg, (dit is persoonlijk). Bij zware rugzakken ligt het zwaartepunt van lichaam en rugzak hoger op het lichaam. Een borstgordel in combinatie met een heupgordel zorgt ervoor dat het inbindpunt hoger op het lichaam ligt, en dus dichter bij het zwaartepunt. De borstgordel kan aan de heupgordel verbonden worden met een korte bandslinge en carabiner.

Wat is een integraalgordel?

Een integraalgordel is een combinatie van een heupgordel en een borstgordel in één. Een voordeel van zowel de integraalgordel als de combinatie van de heupgordel en borstgordel is dat je nooit ondersteboven kan hangen. Dit omdat je inbindpunt hoog ligt. Je wordt vanzelf weer rechtop getrokken.

Voor beginners en kleine kinderen kan een integraalgordel of de combinatie van een heupgordel en borstgordel om bovenstaande de voorkeur hebben. Bij kleine kinderen is een integraalgordel eigenlijk een must.