Materiaal slaapzak, waar let je op?

Het materiaal van een slaapzak heeft een belangrijke rol. De binnen- en buitentijk zijn het omhulsel van de vulling en kunnen gemaakt zijn van katoen, polyester of nylon. Katoen voelt comfortabel, is warm en blijft droog doordat het goed vocht opneemt. Nadeel van katoenen tijk is dat het lang duurt voor het droog is en een behoorlijk gewicht heeft. Als de slaapzak meegenomen wordt op reis, is katoen dan ook niet zo’n slimme keus. Polyester of nylon is qua gewicht en snel drogen een betere keus, maar deze materialen ademen minder dan katoen.

Slaapzak geschikt voor verschillende situaties

Om het beste van polyester/nylon te combineren met katoen te combineren, kies je voor een slaapzak met een katoenen binnentijk en een nylon buitentijk. Dit maakt je slaapzak zacht, warm én licht genoeg om mee te reizen.

Vulling slaapzak

Ook de vulling van een slaapzak is belangrijk. Voornaamste doel is warmte vasthouden. Dons is zeer licht heeft de eigenschap om je koel te houden als het warm is en houdt de warmte vast als het buiten koud is. Een goede donzen slaapzak heeft minimaal 80% dons. Synthetische materialen kunnen ook, zo’n slaapzak isoleert echter minder goed.