Hoe moet je wandelschoenen onderhouden?

Wanneer je een flinke wandeling gaat maken, in de bergen, door de stad of waar dan ook, dan is het belangrijk dat je over goede wandelschoenen beschikt. Maar met goeie wandelschoenen ben je er nog niet, ze moeten ook goed onderhouden worden. Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen als je net wandelschoenen hebt aangeschaft, is het impregneren. Dat geldt zowel voor leren schoenen als synthetische schoenen. Impregneren is belangrijk om te voorkomen dat de schoen het water opneemt. Doordat het water wordt afgestoten, behoudt de schoen zijn ademende werking. Het is wel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt voor jouw type schoen bij het impregneren. Vaak staat op de verpakking van het onderhoudsmiddel aangegeven of het geschikt is voor jouw schoenen.

Schoenen schoonmaken en laten drogen

Wanneer je je wandelschoenen gebruikt hebt, maak je ze na het wandelen goed schoon en laat je ze drogen. Droog je schoenen niet bij een warmtebron! Door je leren schoenen direct schoon te maken, voorkom je dat vuil in het leer trekt en er scheuren ontstaan. Niet alleen is het belangrijk om de buitenkant te reinigen van je schoen, maar af en toe ook de binnenkant. De binnenkant kun je schoonmaken met warm water om het transpiratievocht uit te spoelen. Het zout in de transpiratie kan namelijk in de voering trekken. Stop kranten in je schoenen voor een snellere droging. Haal de inlegzolen er dan uit.

Wil je graag zo lang mogelijk van je wandelschoenen genieten, dan is schoon houden heel belangrijk en een kleine moeite. Zeker de investering waard!