Hoe kies je de juiste klimschoenen?

Klimschoenen zijn een verlengstuk van je lichaam als je gaat klimmen. Je moet op zoek naar een paar dat goed past en voorkomt dat je voeten in de schoenen gaan schuiven. Elke ruimte die voetbeweging mogelijk maakt, kan de stabiliteit en spierbelasting verminderen. Je grote teen moet minimaal de voorkant van de schoen raken. De exacte pasvorm van je klimschoenen hangt af van je klimcapaciteiten en je doelen tijdens het klimmen.

Maatje kleiner

Ervaren klimmers willen een strakkere pasvorm die de teenknokkels samendrukt en naar boven buigt voor steilere beklimmingen. Dit verbetert de kracht van de teen. Houd er rekening mee dat de maten van klimschoenen sterk verschillen tussen merken en ook qua stijlen. Begin in ieder geval een maat kleiner dan je normale schoenmaat bij het kopen van je klimschoenen. Schoenen zijn essentieel voor de veiligheid, maar voor een goede klimervaring heb je ook andere uitrusting nodig, zoals een klettersteigset.

Weet van welk materiaal je klimschoenen zijn gemaakt

Rubber is wat klimschoenen hun aangrijpende en plakkerige eigenschap geeft. Elk bedrijf gebruikt zijn eigen unieke formules die verschillen op basis van het ontwerp en de beoogde functie van de schoen. Draai de schoen om en druk je nagel in het rubber om het te testen. Het rubber is zacht als het direct inzakt en een deuk achterlaat. Zachtere rubberen grips zijn beter, maar slijten sneller. Dit is een geschikt alternatief voor uitdagende beklimmingen en wordt gebruikt door ervaren klimmers. Harder rubber gaat langer mee en is vaak een betere keuze voor beginnende klimmers. De dikte van rubber varieert ook. Dunner rubber zorgt ervoor dat ervaren klimmers de stenen door de zool kunnen voelen. Dit is een voordeel op moeilijke beklimmingen. Een dikkere coating van rubber gaat langer mee en is een superieur kenmerk van klimschoenen.

Waar nog meer op letten bij het kiezen van klimschoenen?

Veterschoenen zorgen ervoor dat de klimschoenen beter passen. Schoenen met klittenbandsluiting zijn sneller aan en uit te trekken, maar ze moeten wel goed om je voeten passen. Slip-on-types worden meestal gebruikt voor uitdagende boulder problemen en andere beklimmingen. Dames klimschoenen zijn aanzienlijk dunner in breedte en hak. Dit is voordelig voor iedereen met kleinere voeten.

Ingestuurd door: Klimwinkel