De zoektocht naar jouw ideale backpack

Als je een backpack koopt, dan wil je er één waarvan je jarenlang plezier gaat hebben. Dus moet je tijdens het kopen van zo’n rugzak niet alleen rekening houden met je plannen voor de komende jaren, maar is het ook goed om te letten op pasvorm en handige extra’s. Om je te helpen bij het kiezen van jouw ideale backpack, geven we tips.

Hoe groter je plannen – hoe groter de tas

Om te bepalen hoe groot je backpack moet zijn, is het goed om te bedenken wat je plannen zijn voor de komende jaren. Ga je wereldreizen maken, beoefen je bergsport of ga je voor korte kampeervakantie’s? Afhankelijk hiervan kies je voor een aantal liters. Hoe meer bagage – hoe groter de tas moet zijn. Het aantal liters kan variëren van tien tot meer dan zeventig, waarbij een kleine backpack van 23 tot 50 liter ideaal is voor kortere trips of mensen die weinig nodig hebben. Backpacks van 50 tot 75 liter worden gezien als ‘normaal’, en backpacks van meer dan 75 liter zijn er voor als je dikke kleding of kampeerspullen meeneemt. Maak je vooral huttentochten, dan is een 40 liter tas ideaal.

Een perfecte pasvorm

Omdat je veel gaat lopen met je nieuwe backpack, is het van groot belang dat de framemaat (de afstand tussen de bevestigingspunten van de heupband en de schouderbanden) past bij de lengte van je rug. Als het goed is, draag je de tas dan vooral met je bekken, in plaats van alleen met je schouders. Verder is het belangrijk dat de rugzak stabiel op je rug zit, want hierdoor heb je meer balans. Hiernaast is een tas met verstelbare schouderbanden en een heupband een aanrader. De heupband verdeelt de druk van het gewicht beter, en dankzij de verstelbare schouderbanden kun je de backpack iets ‘liften’ waardoor je even een andere houding krijgt.

Backpacks met veel vakken en een tussenrits

Als laatste, is het handig om voor een backpack met veel verschillende vakken te gaan. Kleine dingen die je vaker nodig hebt, berg je dan apart op zodat je niet steeds hoeft te zoeken in het grote vak. Wat hierbij ook helpt, is om een exemplaar te kiezen die halverwege een rits heeft. Dankzij zo’n tussenrits kun je gemakkelijk bij spulletjes die onderin zitten en hoef je niet steeds alles uit de tas te halen. Het is misschien even zoeken naar de ideale, kwalitatieve tas, maar je krijgt er comfort voor terug én je hebt er gegarandeerd veel plezier van tijdens je toekomstige reizen.

Door: Dempsey Cappelle