De Ten Essentials wanneer je je rugzak inpakt

Als je de bergen wil intrekken zijn er zo van die items die je niet mag vergeten mee te nemen in je rugzak. Het systeem van de Ten Essentials is het antwoord op twee belangrijke vragen die je kan stellen: Kan je op een goede manier reageren als er een ongeluk gebeurt? En kun je op een veilige manier een nacht doorbrengen als dit is vereist?

Navigatie

Een klimmer moet altijd de uitrusting en de kennis hebben om te bepalen waar hij zich bevindt. Een topografische kaart, een kompas en een hoogtemeter zijn hierbij essentieel. Tegenwoordig heb je ook een groot aantal apps die je hierbij kunnen helpen.

Bescherming tegen de zon

Koude temperaturen in de bergen betekenen niet dat je geen zonnesteek op kunt lopen. Smeer je goed in en draag dus altijd een hoofddeksel en UV bestendige zonnebril.

Isolerende kledij

Deze extra laag kledij refereert naar kleren die je nodig hebt als je onverwachts ergens in koude omstandigheden moet bivakkeren. De vraag die je hier moet stellen is: hoe koud kan het in het ergste geval worden tijdens deze trip?

Verlichting

Zelfs al ben je van plan om voor het donker terug beneden of in je auto te zitten, neem altijd een hoofdlamp / zaklamp mee. Batterijen gaan niet eeuwig mee dus een extra paar is handig.

EHBO

Een ongeval kan altijd gebeuren, neem dus altijd een EHBO kit mee om eerste zorg te verlenen.

Vuur

Er zijn talloze redenen waarbij je vuur nodig hebt. Dit onderdeel zorgt ervoor dat je op ieder moment vuur kan maken. Een aansteker of magnesiumstick is handig voor het aansteken van hout.

(Zak)mes

Een mes is zowel handig bij eerste hulp als bij koken of herstellingen.

Voeding

Een schema kan altijd uitlopen om de een of andere reden en dan is extra voedsel handig.

Communicatie middelen

Neem ook altijd een mobiele telefoon mee voor als je in de problemen komt. Daarnaast een signaalfluitje of vuurpijl om duidelijk te maken waar je zit. Mocht je dieper in onbewoond gebied gaan denk dan aan een satelliettelefoon.

Noodbivak

Klimmers die geen tent dragen, kunnen opteren voor een kleine noodschuilplaats voor wanneer een noodbivak is vereist.

Door: Dempsey Cappelle