3 lagen kledingsysteem

In 1987 werd het klassieke 3-lagensysteem gelanceerd onder de naam Athletic Cloting System. Dit systeem, bedacht door kledingmerk Odlo, was gebaseerd op drie lagen. Een onderlaag die ervoor zorgt dat de huid comfortabel en droog blijft, een tussenlaag voor de isolatie en afvoer van transpiratievocht en een buitenlaag die beschermt tegen wind en regen. Het bleek een uitstekende uitvinding, want sinds die tijd geldt het 3-lagensysteem als de norm voor de buitensport.

Basislaag

De eerste laag van het 3-lagensysteem is de basislaag, die direct op de huid zit. De belangrijkste functie van deze laag is het afvoeren van het transpiratie vocht, zodat je lichaam niet afkoelt. Een natte huid zorgt namelijk voor een veel sneller verlies van warmte. Bij de basislaag kan je denken aan thermo ondergoed, dat speciaal gemaakt is om transpiratievocht snel af te voeren. Kies daarbij voor thermo ondergoed dat van wol gemaakt is, want dat voert het vocht makkelijker af dan katoenen thermo ondergoed.

Isolerende laag

Een ander belangrijk element is het vasthoud van lichaamswarmte en daar zorgt de isolerende laag voor in het 3-lagensysteem. Hierbij wordt een luchtlaag rondom je lichaam gecreëerd, die de warmte makkelijk kan vast houden. Een fleece vest of sweater zijn geschikte kledingstukken, al moet je er voor zorgen dat deze niet te los of te strak zitten. De lucht mag immers niet ontsnappen, waardoor je het best kan kiezen voor een isolerende laag zonder ritssluiting.

Waterdichte laag

De derde laag in het 3-lagensysteem is de buitenste laag, die je moet beschermen tegen de weersomstandigheden. De transpiratiedamp moet nog wel naar buiten kunnen, terwijl weerelementen als regen en wind er niet door heen mogen komen. Een hardshell jas met rits en capuchon is een geschikt kledingstuk voor de buitenlaag. Voor extreme kou is een extra donsjas geen overbodige luxe.

Extra lagen

Natuurlijk kan je ook nog extra attributen aanschaffen voor een extra laag. Denk hierbij aan handschoenen, mutsen en sjaals, waardoor de kans op het ontsnappen van warmte verkleind wordt. Kijk dus goed naar wat voor kleding je kiest met het 3-lagensysteem. Daarin kan je namelijk variëren en heb je niet perse alle lagen nodig. Wanneer het warm is kan je zelfs al genoeg hebben aan een vest of windstopper. De waterdichte laag ontbreekt dan wel, maar daardoor heb je wel meer ventilatie. Neem voor de zekerheid wel altijd een jas mee, want in de bergen kan het weer zomaar ineens omslaan.

Door: Dempsey Cappelle