Wat is via ferrata / klettersteigen?

In het Italiaans betekent ‘via ferrata’ ijzeren weg. Oorspronkelijk werd deze methode van bergbeklimmen door het Italiaanse leger gebruikt als ze over moeilijk te overwinnen bergen heen gingen. Er werden ijzeren haken, treden en staalkabels gebruikt waaraan men zich vastketende. Later is dit bij bergbeklimmers zeer geliefd geworden als zijnde tussenvorm van bergwandelen en sportklimmen.

Hoe werkt via ferrata?

Dankzij een via ferrata set ben je tijdens het klimmen voortdurend vastgeklikt aan de via ferrata. Dit betekent dat je beveiligd het hele parcours van de via ferrata aflegt. Je gaat van haak tot haak en over ijzeren trappen (zogenaamde ‘nietjes’). Je klautert op ladders en over kabelbruggen om kloven over te steken. De bergen trekken vele mensen aan en het bergbeklimmen wint alsmaar aan populariteit. Daardoor worden er steeds meer delen van rotsen en bergwanden van een ‘via ferrata’ voorzien het is dan ook een volwaardige sport geworden.

De uitrusting

Omdat je steeds vastzit aan een kabel, heb je een klimgordel nodig die uitgerust is met een via ferrata set. De zekering zorgt ervoor dat je bij het vallen toch aan de kabel blijft hangen. Daarnaast horen bergschoenen en comfortabele kleding tot de uitrusting, en een helm beschermt je tegen vallende stenen.

Uitgelichte reis