Wat is boulderen?

Boulderen is een vorm van klimsport. Je klimt een korte, vaak moeilijke route over een rotsblok of klimmuur, waarbij je geen harnas of touwen gebruikt. Het gaat er bij deze sport niet om zo hoog mogelijk te klimmen. Je doel is juist een korte route zo slim mogelijk af te leggen.

Waar kun je boulderen?

Je kunt deze sport buiten in de natuur beoefenen. Een mooi gebied hiervoor is Fontainebleau in Frankrijk. Geen zin om veel te reizen, dan zijn er in Nederland ook binnen mogelijkheden om te boulderen. Zo worden er de laatste tijd veel boulderhallen gebouwd, waar je dus enkel kan boulderen. Maar ook in de meeste klimhallen zijn boulders gemaakt. Op de klimwanden zijn routes uitgezet in verschillende moeilijkheidsgraden, van makkelijk voor beginners tot heel moeilijk voor de gevorderde klimmer.

Wedstrijden

Heeft deze sport je te pakken en ben je goed, dan kun je meedoen aan competities. Er zijn verschillende soorten wedstrijden, zoveel mogelijk boulders beklimmen in een van tevoren afgesproken tijd of één bepaalde boulder beklimmen, waar je dan een korte maximale tijd voor krijgt.