Wandeltechnieken
De top bereiken van een berg houdt meer wandelen dan effectief klimmen. Het spreekt dus voor zich dat je behendigheid in dit wandelen een grote rol speelt in het succes van je expeditie. Vooraleer je aan de trail begint, zorg dat je goed voorbereid bent. Drink veel water, tape je voeten eventueel in en hou alles wat je vaak nodig zult hebben onderweg dicht bij de hand. En vooral: zorg dat je over stevige wandelschoenen beschikt.
Het tempo
Het juiste tempo zetten is de basis voor een goede klimdag. De meest voorkomende fout is te snel wandelen wat ervoor zorgt dat je onnodig meer energie verliest. Vaak gebeurt dit omdat je een lange afstand voor de boeg hebt of omdat je goed wil presteren in het zicht van je klimpartners. Je gaat te snel als je het tempo niet kan volhouden voor de volledige afstand of als je niet meer kan een conversatie maken zonder buiten adem te zijn. Te traag wandelen betekent dan weer minder tijd voor het technische gedeelte van de beklimming. Beide fouten kunnen nefast zijn voor het eindresultaat van je beklimming.
De Rest Step
Op een traag en regelmatig tempo is de manier waarop je de top zal bereiken. Op steile sneeuwhellingen of op grote hoogte is de rest step een manier om je tempo te controleren en de vermoeidheid tegen te gaan. Deze techniek is vrij eenvoudig en bestaat eruit om iedere stap te beëindigen met een erg korte maar volledige stop. Deze korte pauze zorgt ervoor dat je beenspieren even kunnen ontspannen. Zwaai je ene voet voor de andere, duw je af en adem uit op het moment dat je achterste been je volledige gewicht ondersteunt.
Naar beneden
Vaak wordt gedacht dat naar beneden wandelen veel makkelijker is. Fout. Het tempo mag dan wel hoger liggen zonder dat de vermoeidheid toeneemt, toch betekent iedere stap het volle gewicht van je lichaam en rugzak op je benen. Het buigen van je knieën en het gebruik van trekking poles kan hierbij helpen. Op die manier verminder je de grote impact.