Waarom je nooit met een bergbeklimmer moet trouwen

Bergbeklimmers mogen dan wel stoer en onversaagd zijn als het op avontuur aankomt. Toch mag je je niet laten vangen en je laten overtuigen om met een bergbeklimmer te trouwen. Laat staan een relatie te beginnen. Hoewel ik tegen mijn eigen persoon in getuig, geef ik je alvast enkele goede redenen waarom een bergsporter geen ideale partner is.

Een tienjarenplan is iets wat ze niet kennen

Een vijfjarenplan of zelfs een jaar vooruit plannen evenmin. Tenzij het om het plannen van een bergexpeditie gaat uiteraard. Nee, bergklimmers zijn nooit bezig met wat de verre toekomst brengt. Het enige wat ze voortdurend aan het plannen zijn is de volgende berg die ze willen beklimmen.

Ze kopen geen cadeautjes, enkele nieuwe gear

Als je de vriendin bent van een bergbeklimmer, dan zal je je niet aan veel lieve cadeautjes moeten verwachten. Ze spenderen liever hun zuurverdiende geld aan het aanschaffen van de laatste nieuwe bergschoenen, softshell jas of warmere slaapzak. En klimuitrusting is duur, dus verwacht niet dat er nog veel van hun budget overblijft om je te verrassen met een doos chocolaatjes of een bos bloemen.

Ze zijn niet bezig met hun carrière

De reden waarom er te weinig budget is om hun partner te verwennen is dat bergbeklimmers met alles behalve hun carrière bezig zijn. Ze kiezen er vaak een lucratieve job uit waar ze makkelijk onderuit kunnen zodra het klimseizoen van start gaat.

Douchen is een luxe voor hen…

Twee weken zonder te douchen is vrij standaard wanneer een bergbeklimmer in de bergen zit. Je kan de gevolgen als zien aankomen. Of liever ruiken. En denk maar niet dat je hen kunt veranderen eens ze in de bewoonde wereld zijn. Vettig haar en vuile kleren. Leer er maar alvast van te houden.

Een bed evenzeer

In de bergen missen ze vaak hun eigen bed waardoor een simpele Thermarest en comfortabele slaapzak vaak hun geliefkoosde manier om te slapen is.

Hun leven draait rondom het weer

Het leven van een bergsporter zal niet rond jou draaien maar rond het weer. Je kan maar beter hopen dat het voor een langere periode slecht weer blijft want zodra de omstandigheden ideaal zijn trekt jouw bergsporter terug naar de bergen.

Ze zullen nooit zachtjes je gezicht strelen

Gewoonweg omdat ze het niet kunnen. Hun handen zijn in het beste geval voorzien van de nodige eelt en dan mag je al blij zijn dat hij tenminste nog over alle vingers beschikt.

Hij zal zijn verhaal beginnen met ‘Die keer toen…’

Zijn leven bestaat immers enkel en alleen uit de avonturen in de bergen die hij maar al te graag vertelt.